Et lokalpolitisk ansvar

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattViser til intervju med Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) i NRK, om at tusenvis protesterer mot regjeringens nye bompengeprosjekt.

Samferdselsministeren mener ansvaret ligger hos kommunene og ber lokalpolitikerne komme til enighet. Norsk Folkerettsparti støtter folkeaksjon mot bompenger. Dette er en usosial avgift som alle familier, samt næringen som ferdes i Norge må betale til private bomselskaper hver dag. Det er politikerne som bestemmer om det skal settes opp bomstasjoner. Først gjør politikerne i kommunen vedtak, så politikerne i fylket og til slutt politikerne på Stortinget etter en samlet anbefaling fra Samferdselsdepartementet.

Hva takstene skal være kommer an på hva som skal finansieres. Spørsmålet er, hvor mye skal betales med bompenger og hvor mye skal det offentlige betale?

Taksten regnes ut fra blant annet hvor mange bilpasseringer det er, renter på bompengelån og nedbetalingstid. Er 12- årsplanen til H og FrP-regjeringen avhengig av bompengefinansiering?

I dokumentet står det at regjeringen har lagt en økonomisk ramme på 933 milliarder kroner for perioden 2018-2029, hvor det i tillegg er lagt til grunn om lag 131 milliarder kroner i bompenger. Med dagens takster og eksisterende bomstasjoner utgjør dette 10,9 milliarder kroner hvert år i 12-års perioden.

Alle er nok ikke klar over at bilrelaterte avgifter ikke er øremerket til nye veier og veivedlikehold. Avgiftene du som forbruker betaler inn går rett i statskassen og omfordeles, slik at mye går til finansiering av andre oppgaver enn veiprosjekter. I tiden før det ble innført bompengefinansiering, hadde allerede bilistene betalt inn mye i bilrelaterte avgifter og nå er det på høy tid at regjeringen godskriver bilistene med å bygge nye veier uten bompenger. Norsk Folkerettsparti mener staten skal stå for finansieringen av utbyggingen av nye og eksisterende riksveier. Vi vil at 2/3 av statlige avgiftsinntekter på kjøretøy skal øremerkes, slik at bommene kan legges ned. Med denne økonomiske fordelingsnøkkelen vil vi få et bomfritt Norge og det er hva Norsk Folkerettsparti har programfestet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags