Gå til sidens hovedinnhold

Politiske partier og #metoo: Hensynet til ofrene i disse sakene nevnes i veldig liten grad.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kjølvannet av #metoo-kampanjen ble sentrale politikere fra AP, Høyre og FRP fratatt verv i sine respektive partier. Dramaene kunne følges dag for dag i media, og partiledere og andre høyt plasserte tillitsmenn i de rammede partiene tok sterk avstand fra denne type adferd. De bedyret at slikt ikke var forenlig med partiets moralske standarder og definitivt ikke for partirepresentanter på dette nivået. Partiene konkurrerte nærmest om å være mest moralsk indignert og etterlot ingen tvil om at slik adferd ikke var akseptabel. Sympatien var på de krenkedes side og fordømmelsen var unison.

Nå, et snaut år etterpå er bildet i ferd med å endres. Hedmark Høyre, Trøndelag AP og Østfold FRP er klare for tilgivelse. Den generelle holdningen i de tre fylkespartiene later til å være at angjeldende politikere er «straffet nok». Hvordan ofrene eventuelt har det later det ikke til å være noen interesse for. Argumentasjonen for rehabiliteringen av de mer eller mindre suspenderte politikerne er at de er «dyktige karer» og har «mye å bidra med». Det det er kanskje riktig?

Og har kommer vi til mitt hovedanliggende: er det virkelig slik at det i norsk politikk er så vanskelig å finne nye tillitsmenn/kvinner at man er nødt til å ty til personer, som for noen måneder siden overhodet ikke var egnet til å representere de nevnte partiene? Personer som har demonstrert med all ønskelig tydelighet, at moden dømmekraft og respekt for kjøreregler, som de aller fleste av oss anser som selvfølgelige, ikke har første prioritet.

Jeg er sikker på at i alle disse tre partiene finnes en underskog av nye friske og dedikerte mennesker som mer enn gjerne vil gjøre en innsats.

Hensynet til ofrene i disse sakene nevnes i veldig liten grad. De er allerede krenket, men er det virkelig nødvendig å gjøre det en gang til.

LES OGSÅ: Leirstein: – Straffen jeg fikk er et tilbakelagt stadium

Kommentarer til denne saken