Doble jubilanter i havgapet ved Jeløy

Bildetekst Bildetekst

Bildetekst Bildetekst Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Dagens navn er Kirsti Albert, hotelldirektør ved Jeløy Radio.

DEL

Hvor tiden er blitt av? Ikke godt å si, men ikke desto mindre er det 20 år siden funkisperlen på en annen perle, Jeløy, åpnet dørene for hotelldrift. Kirsti Albert har vært der like lenge.

–Ja, hvor er den blitt av, undrer også hun og ser seg rundt. Jeløy radio, en gang en viktig telekommunikasjonssentral den gangen digitaliteten ikke var funnet opp, men behovet for kontakt var voksende, var for så vidt klar til nye tider etter at noen hadde tenkt tanker i Telenor- systemet og foreslått at anlegget på Jeløy burde gjenoppstå som et kurs- og konferansesenter for en hurtig ekspanderende bransje.

Pssst...

Kirsti Albert

Hotelldirektør

To barn

53 år

Og Kirsti, allerede den gangen med solid hotellerfaring som ballast, returnerte med familien til Moss for å gi radiostasjonen innhold. Og samtidig sørge for at låvens 41 rom fikk den hotellstandarden samtiden krevde.

– Det var moro å starte fra null, vi kunne sette preg på stedet, sier hun. Dermed startet en prosess som ikke bar preg av hastverk. Samtidskunst ble kjøpt inn satte sine fargerike preg på vegger og åpne rom. Kirsti sier hun oppfatter det som en kontinuerlig oppgave og ambisjon å optimalisere hotellets fellesarealer og møterom.

– Vi liker å kalle hotellet for det lille stedet for de store tanker, sier hun.

Selv om det er Telenor som eier Jeløy radio og bedriftens ansatte er hyppige gjester er hotellet åpent for alle med overnattelsesbehov.

–Det er mange bedrifter, offentlige etater, departementer og kommuner og andre som ikke har noe å gjøre med verken telekommunikasjon eller Telenor å gjøre som benytter oss, sier hun. I tillegg er det konfirmasjoner og bryllupsfester og et og annet begravelsesfølge som har dvelt over hvor livet er blitt av.

– Vi har brukt lite penger på markedsføring og gleder oss over returnerende gjester.

Hotelldirektøren og hennes medarbeidere har ingen føringer fra eier og kan drifte og utvikle stedet etter det som sikkert kalles bransjenorm.

De 20 første årene har fart pent med stedet og Kirsti Albert har med omsorg sørget for oppgradering og modernisering.

– Jeløy radio ligger i landskapsvernområdet. Det gir begrensninger med hensyn til utbygging og kommersiell kreativitet.

– Var det planen å være her så lenge?

– Jeg vet ikke, innrømmer hun.

– Hva med fremtiden?

Om det blir 20 til får tiden vise, men jeg gleder meg til fortsatt å få være med på å skape gode rammer, tenke store tanker og nyte små gleder.

JELØY RADIO

Jeløy radio er et antenneanlegg som befinner seg sørvest på Jeløy i Moss. Anlegget omfatter også Telenors kurs- og konferansehotell med samme navn.

I 1928 besluttet Telegrafstyret at det skulle bygges en kortbølgesender på Jeløy. I 1929 ble et område på 120 mål kjøpt opp til dette formålet.Stasjonen var ferdig montert i november 1930.

Den første senderen, «Amerikansenderen», skulle arbeide i frekvensområdet 10 til 20 MHz. Den var vannkjølt og fylte det meste av bygningen, som senere, ved to ulike anledninger, ble utvidet med sidefløyer. Den opprinnelige senderen ble brukt som bildetelegraf og sendte bilder til København, Stockholm, Berlin og USA.

I 1935 ble master på 122 meter satt opp. En ny kortbølgesender kom på plass i 1938 og åpnet for forbindelser med Sør-Amerika og Japan.

Jeløy radio fikk etter hvert også tre ulike langbølgesendere. Den ene brakte nyhetssendinger fra NTB til blant annet norske aviser. Denne ble lagt ned i 1977. Den andre sendte værkart én gang i døgnet for Meteorologisk institutt. Den tredje sendte en kort periode trafikk til Hamburg.

Gradvis mot 1970-tallet ble kortbølgesendingene overført til kabel og satellitt. Dette betød redusert virksomhet ved Jeløy radio, som fra 1. januar 1995 ble ubemannet.

Jeløy Radio, Telenor kurs- og konferansehotell ble åpnet i mai 1997. I låven har Norsk Telemuseum laget utstilling om Jeløy radios historie.

kilde: wikipedia

Artikkeltags