Rune fra Moss er landslagssjef i gatefotball

FLAGGET PÅ BRYSTET: Rune Isegran bor på Grimsrød og er sjef for landslaget i gatefotball.

FLAGGET PÅ BRYSTET: Rune Isegran bor på Grimsrød og er sjef for landslaget i gatefotball. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I helgen arrangerte Frelsesarmeen Nordisk mesterskap i gatefotball på Framnes. Rune Isegran er den norske landslagssjefen og bor noen fotballspark borti gata. Vi kan trygt si at han er på hjemmebane.

DEL

For det er også slik at det var han som i 2005 tok initiativ til at Frelsesarmeen skulle etablere et landslag i gatefotball og at Norge skulle stille i VM for bostedsløse.

– Jeg ble engasjert som landslagssjef for det første landslaget og har vært det siden. Den gang var det et frivillig verv og jeg husker at vi hadde en mossing i den første troppen, sier ildsjelen.

Da var han ansatt som daglig leder ved Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige i Oslo. Der hadde han daglig kontakt med 200 hjemløse, og det var blant dem han fant de første landslagsspillerne. Nå rekrutterer han fra hele Norge.

Nye spillere hvert år

Landslaget har åtte spillere i troppen og hvert år må det være nye spillere, det er en internasjonal regel. De som blir tatt ut på landslaget må inngå en kontrakt som innebærer at man blant annet må være rusfri og dokumentere det med jevnlige urinprøver.

– Dette arbeidet er utrolig givende og inspirerende. I mitt tidligere arbeid jobbet jeg med mennesker i aktiv rus, folk med mye lidelser. Vi så sjelden progresjon, - det var mer for å holde de i live. Nå ser jeg folk som har blitt totalt rusfrie, noen har fått jobb og stiftet familie og noen har startet skolegang.

Etter hvert tok arbeidet med fotballen mer og mer tid og han ble ansatt som landslagssjef i halv stilling. I den andre halve stillingen er han leder for kursavdelingen på Frelsesarmeens ressurssenter Jeløy.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FERDIGHETER: Frelsesarmeen har arrangert Nordisk mesterskap i gatefotball i fotballbingen på Framnes. Rune Isegran har selv spilt fotball i mange år.

FERDIGHETER: Frelsesarmeen har arrangert Nordisk mesterskap i gatefotball i fotballbingen på Framnes. Rune Isegran har selv spilt fotball i mange år. Foto:

Landslagsjobben har tatt ham til verdensmesterskap rundt hele kloden. Fra Melbourne i Australia i sør til Oslo og Edinburgh i Skottland i nord. Han har deltatt i mesterskap i Brasil, Mexico og Chile i tillegg til flere europeiske land. Den beste plasseringen er 16.-plassen i Melbourne i 2008. Vanligvis er det 48 lag med i turneringene.

Rune er født i Fredrikstad, og begge foreldrene jobbet i Frelsesarmeen.

– Jeg er et offisersbarn, og det medførte mye flytting. Jeg gikk på sju forskjellige skoler til og med videregående, forklarer han.

Fotballen var veien inn

Rune har selv spilt fotball hele livet, og nettopp fotballen var veien inn i de nye klassene hver gang familien flyttet. Han begynte på det samme fotball-laget som sine klassekamerater.

Første gang han startet med organisert fotball var på skolelaget til en skole utenfor Newcastle i England som 8-9-åring. I voksenlivet har han stort sett spilt på fjerde nivå i den norske serien, men som 18-åring spilte han rekruttfotball for HamKam. Han avsluttet karrieren med lokal old boys-fotball for noen år siden.

Rune og kona Line har fire barn, to jenter og to gutter. Alle sammen har spilt fotball i Sprint-Jeløy i oppveksten. Guttene spiller fortsatt. Rasmus (25) for Bærum, men Henry (23) har akkurat avsluttet med Moss Fotballklubb og reiste lørdag til Thailand for å studere.

– Så vi er en engasjert fotballfamilie. Line er også med rundt og ser kamper med gutta, men hun så ikke så mye på meg da jeg spilte, sier han med et smil.

Frelsesarmeens gatefotball

  • Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005 og er en del av deres rusomsorg. Målgruppen er hjemløse, rusavhengige og andre marginaliserte grupper. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.
  • Frelsesarmeen har gatefotball-lag i 16 byer og tettsteder, og er i tillegg ansvarlig for det norske landslaget som årlig deltar i VM for bostedsløse (Homeless World Cup). I november reiser de til VM i Mexico City med et herrelag og et damelag.
  • NM i gatefotball arrangeres årlig, og i løpet av de årene som har gått siden mesterskapet startet opp i 2007 har mange hundre personer deltatt med sine lokale fotballag. Mange har representert Norge i VM, og en stor andel av disse har gitt tilbakemeldinger om at tilbudet har hatt store positive ringvirkninger, spesielt med tanke på minsket rusinntak og faktorer som kan påvirke fysisk og psykisk helse.
  • Frelsesarmeen er et mangfoldig og særpreget kirkesamfunn som viser omsorg for hele mennesket ved å tilby suppe, såpe og frelse. Det vil si; mette sultne mager, jobbe for den enkeltes verdighet og fortelle om Guds kjærlighet. Det er den norske utgaven av den verdensomspennende bevegelsen The Salvation Army som arbeider i 128 land.

Kilde: Frelsesarmeen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken