Setter Galleri F15 på hodet med Joyce, Ibsen og en smule fantasi

Anerkjent: Dora Garcia stiller ut og utfordrer på Alby. Men så er da også problemstillingene store. Utstillingen varer til 7. juni.Alle foto: espen Vinje

Anerkjent: Dora Garcia stiller ut og utfordrer på Alby. Men så er da også problemstillingene store. Utstillingen varer til 7. juni.Alle foto: espen Vinje Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Er det mulig å gjøre verdens vanskeligste bok til noe mer?

DEL

Det finnes dem som dyrker James Joyce, den irske kunstneren som beveget så mye i sin tid.

Sterke og sterkt fasetterte fortellinger der leseren drives fra den ene kanten til den andre, der morbiditet og humor legger premisser for de mange spørsmål, problemstillinger og utenforskap.

Utenfor boksen

Joyce var der, Ibsen var der også. Den anerkjente spanske kunstneren Dora Garcia er der, ikke minst fordi hun over to etasjer på Galleri F15 oppfordrer, både med installasjoner og veggmalerier og også med en film, til å se etter dette utenforskapet.

James Joyce skrev i sin ungdom til nettopp Ibsen. Dikterhøvdingen er gammel, frustrert og leser kanskje aldri brevet som den hengivne 18- åringen skriver.

Likevel er denne korrespondansen avgjørende, ikke minst for Garcia og hennes ambisjon om å komme dem begge litt nærmere.

Venezia

Garcia har laget en film om et leseselskap som både nyter og dissekerer Joyce's forfatterskap i håp om en høyere forståelse, Finnegans Wake, den vanskelig tilgjengelige, er avgjørende i denne sammenhengen.

For; hvordan er det med forståelsen for den kompliserte litteraturen og den virkeligheten den skal forholde seg til.

– Jeg har jobbet med konseptet i flere år og viste blant annet filmen under den siste Bergen-triennalen.

For to år siden gikk den i Venezia, sier kunstneren som skal sørge for at det i april vil bli arrangert to lesesirkler på galleriet der ute på Jeløys absolutte solside.

Utfordringer

Ved siden av de unike veggmaleriene finner den motiverte besøkende en rekke installasjoner der det kan skapes inntrykk av en nærhet til forfatteren Joyce.

I likhet med dem som aksepterer at Finnegans Wake krever alt fra fantasi til konsentrasjon, er det på sin plass å minne om intellektuell takhøyde for å se sammenhenger og paralleller, ikke minst i de geometriske utfordringene.

Garcia er ikke den aller enklest tilgjengelige kunstneren, men hun nyter stor respekt i samtiden. Merittlisten er lang og professoratet på Kunstakademiet i Oslo bekrefter hennes bidrag.

– Hvorfor Joyce, hvorfor ikke noe fra egen bakgrunn?

– Joyce er universell, så enkelt er i alle fall det, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir årets biennale

Artikkeltags