Råde og politikken

Krise i Arbeiderderpartiet i Råde. Mangler toppkandidat og risikerer å ikke kunne stille liste ved høstens valg. Ordfører René Rafshold (H) og gruppeleder i kommunestyret og leder for Råde Arbeiderparti, Jarle Tranøy.

Krise i Arbeiderderpartiet i Råde. Mangler toppkandidat og risikerer å ikke kunne stille liste ved høstens valg. Ordfører René Rafshold (H) og gruppeleder i kommunestyret og leder for Råde Arbeiderparti, Jarle Tranøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det må være et skremmeskudd av dimensjoner når Råde Arbeiderparti ved neste valg står i fare for ikke å kunne stille liste. Det må slå ned som et lyn i et lokalsamfunn som har valgt å stå utenfor enhver kommunesammenslåing. Er det en av medaljenes baksider vi aner konturene av?

Nå tror vi partiet vil kunne mobilisere tilstrekkelig for å klargjøre egen ordførerkandidat, men at problemstillingen i det hele tatt har oppstått, er og må oppfattes som et faresignal.

Enten man liker Arbeiderpartiet eller ei, så har sosialdemokratene spilt en hovedrolle i norsk politikk i mer enn 100 år. Partiet har en solid historie i vår region, Råde er intet unntak. Det er åtte år siden Kjell Løkke overlot ordførerkjedet til Høyres René Rafshol, og det er fire år siden en motvillig Jarle Tranøy overtok styringen av Aps lokallag, dette gjorde han med en klar ambisjon om å overlate roret til andre. Det gjør han nå.

Tranøy har tidligere gitt uttrykk for at han er pragmatisk tilhenger av en kommunal fusjon. Han har ikke lagt skjul på at en politisk profesjonalisering er sterkt å foretrekke istedenfor å belaste lokalpolitikere med økonomisk tunge og teknisk kompliserte saker som vil ha konsekvenser for det samfunnet politikerne skal representere. Kombinert med sjikane fra folkedypet kan det virke som en god anbefaling for å holde seg unna politisk arbeid.

Det hviskes om et fellespolitisk samarbeid med MDG. Intet ideologisk kompromiss er av det gode, det vanner ut og gjør den politiske plattformen utydelig. Multikolorerte konstellasjoner har det til felles at det ødelegger for velgeren, hvem gidder etter hvert å stemme på et parti, stemme for en ideologi som valg i voldsom vilje etter makt og innflytelse, vannes ut til det ugjenkjennelige?

Har Råde Ap sviktet ungdommen, har partiet sviktet rekruttene? Eller kan partiet falle som offer for at ikke altfor mange innbyggere bryr seg?

Eller er det Høyres gode og meget populære ordfører som har overtatt showet for godt?

René Rafshol advarer mot at demokratiet, ved siden av Arbeiderpartiet, kan få slagside ved senere anledninger. Han har rett i det: Aps problemer er lokale i dag, det kan være starten på noe mye verre...

Skal vi frykte en topartiløsning i fremtidig norsk politikk? Slik den i realiteten praktiseres i England, eller, enda verre, i USA?

Inntil videre finnes det svært få politiske systemer som fungerer bedre enn demokratiet slik det praktiseres hos oss. Det bør vi passe på med varsomhet.

Det blir et spennende valg.

Skal vi frykte en topartiløsning i norsk politikk i fremtiden? Slik den i realiteten praktiseres i England, eller enda verre i USA?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.