Gåsvatn: – Det har ulmet i Råde Frp siden 2012

Kollektiv utmeldelse: Disse politikerne i Råde Frp, samt to til som ikke var til stede da bildet ble tatt søndag, har brutt ut av partiet. Jon Gåsvatn, tidligere  sentral Frp-politiker i Østfold, er ikke overrasket.

Kollektiv utmeldelse: Disse politikerne i Råde Frp, samt to til som ikke var til stede da bildet ble tatt søndag, har brutt ut av partiet. Jon Gåsvatn, tidligere sentral Frp-politiker i Østfold, er ikke overrasket. Foto:

Eks-Frper Jon Gåsvatn er ikke overrasket over at hele kommunestyregruppa i Råde har meldt seg ut av partiet. – Der har det ulmet helt siden 2012.

DEL

Det sier han til Sarpsborg Arbeiderblad etter at ti topp-politikere i Råde, med varaordfører Frederikke Stensrød i spissen, brøt med Frp søndag.

– Går en grense

Årsaken er at de mener Fremskrittspartiets håndtering av Ulf Leirstein-saken har vært for dårlig og skuffende. I januar ble det kjent at Leirstein har sendt e-post med pornografisk innhold til mindreårige og foreslått trekantsex med en mindreårig i en sms.

– Det er en ukultur i partiet som vi vil til livs. Vi gjør dette for å vise ungdommene at vi står på deres side. Vi synes ikke behandlingen i partiet er grei, sa Frederikke Stensrød til Fredriksstad Blad søndag.

Jon Gåsvatn uttaler dette til SA:

– Jeg er ikke overrasket over det som skjedde i Råde. Jeg vet at det har ulmet i lokallaget der i flere år. Det var folk i Råde som også varslet om forholdene rundt Ulf Leirstein i 2012, hevder han.

– Det går en grense når ungdommer som står frem, føler at de ikke blir tatt på alvor og at hensynet til Ulf Leirstein veier tyngre enn hensynet til dem.

Bjørnar Laabak i Fredrikstad Frp beklager partifellenes utmeldelse i Råde Frp. Men han fremholder at han ikke visste om Leirstein-sakene før de ble kjent i media.

Tror på fylkesleder Eriksen

– Jeg synes det er veldig trist at de melder seg ut i Råde, uttrykker han.

– Jeg registrerer det som skjer i partiet, men sier som Leif Eriksen (fylkesleder i Østfold Frp og Fredrikstad Frp, journ.anm.) at jeg ikke har hatt noe kjennskap til det som er kommet frem. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke har hørt noe om dette. Disse sakene har aldri vært noe tema i partiet i Fredrikstad.

I partiet er det stor uenighet om hvem som har visst hva om varslingene rundt Leirstein.

Vigdis Giltun og Jon Gåsvatn hevder at det ble varslet om sms-saken da det skjedde i 2012, mens blant andre partileder Siv Jensen mener hun ikke kan huske det. Jensen har beklaget overfor varslerne.

Leder i Østfold Frp Leif Eriksen har i flere intervjuer også sagt at han ikke visste noe før medieavsløringene.

– Jeg tror 100 prosent på det Eriksen sier, fastslår Laabak som blir Frps gruppeleder i Fredrikstad igjen i mai.

Varsler og nominasjonsstrid

Han har hatt permisjon fra vervet fordi han ble statssekretær i desember 2016. Laabak har lang fartstid fra Fredrikstad-politikken og har også stått på Østfold Frps liste til stortingsvalg. Det gjorde han blant annet til valget i 2013, som nummer ti, da det hadde vært konflikt mellom fløyer i fylkespartiet året før.

2012 var samme år som varslene om Ulf Leirstein ifølge Giltun og Gåsvatn ble gjort kjent for både fylkesledelsen og sentral ledelse i Frp.

– Vi har jo hatt noen tøffe tak i nominasjonsprosesser, som i 2012. Det skal være kamp om plassene, sier Laabak.

– Men Råde-politikerne sier at deres brudd ikke handler om maktkamp, men om varslinger og måten de er håndtert på?

– Ja, det gjør det. Jeg synes det er trist at slikt skjer i alle partier, sier Laabak.

Sarpe-leder sjokkert

Lederne i Frps lokallag i Askim, Sarpsborg og Moss fremholder som Bjørnar Laabak at de ikke har hatt kjennskap til Leirstein-sakene. Bjørn Jørgensen i Askim ønsker ikke å kommentere utmeldelsene i Råde Frp.

– Generelt må vi stole på ledelsen i partiet. Men jeg tør ikke å si noe om jeg er enig eller uenig i håndteringen fordi jeg ikke har kunnskap om dette, sier han.

Sarpsborg-leder Monica Eggestøl synes utmeldelsene i Råde Frp var overraskende.

– Jeg ble sjokkert. Jeg synes jo det er veldig trist og leit, uttrykker hun.

– Har du forståelse for at de har meldt seg ut?

– Det er det vanskelig å si noe om, jeg har ikke hørt om disse sakene før, svarer hun.

– Ferdig med saken

Roger Madsen, leder i Moss Frp, Ulf Leirsteins lokallag, sier følgende om utbryterne i Råde:

– Det får stå for deres regning hva de ønsker. Jeg har ingen kommentar.

– Hva tenker du om kritikken de kommer med mot partiets håndtering av varslersakene?

– Jeg har ingen kommentar. Vi er ferdig med denne saken nå. Sentral ledelse i partiet har tatt saken og konkludert.

Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, forklarer at konklusjonen er at Ulf Leirstein har trukket seg fra alle tillitsverv på Stortinget. Leirstein har erkjent «å ha utvist dårlig dømmekraft og gått over streken».

– Det var anbefalingen fra partiets organisasjonsutvalg, og som vi også har akseptert, sier Limi.

– Tok Leirstein valget selv eller ble han anbefalt å trekke seg?

– Det gjorde han selv.

– Hva gjør dere videre nå?

– Vi i stortingsgruppen har ferdigbehandlet saken. Det er organisasjonsutvalget som følger opp slike saker videre.

Artikkeltags