Et utbrent lokale, ulevert bakst i et ugjenkjennelig kjøkken og opprevet tak. Det er bilder som møter oss etter brannen som startet 6. juli, og fortsatte inn i de sene nattetimer torsdag. Moss Finbakeri er blitt rammet av det daglig leder og eier, Petter Lund, kaller «hans verste mareritt».

Finbakeriet åpnet dørene for første gang i 1967 av Ragnar Martinsen. Lund-familien tok over bakeriet i 1984 og er fortsatt eiere og drivere den dag i dag.

Da Moss Avis ringer Lund for en reaksjon torsdag morgen, etter en lang natt med en intens kamp mot røyken og flammene, er han utrøstelig.

– Det er helt forferdelig, jeg har snakket i telefonen i hele natt og det blir verre for hver telefon jeg tar. Jeg har jobbet her i 33 år og tok over etter faren min, dette stedet betyr så mye for meg, sa han til Moss Avis.

Storbrann i 1881

For nøyaktig 141 år siden, 6. juli i 1881, hadde Moss en stor bybrann. 39 hus brant ned, de fleste i Kongens gate og Klostergata. Men gnistene fra Kongens gate føyk, og brannen spredte seg på begge sider av gaten. Blant annet det som er Wulfsbergs gate i dag, og der hvor Moss Finbakeri holder til.

Etter brannen, som man for øvrig brukte åtte timer på å slukke, utvidet kommunen gatebredden i begge gatene, og Prins Christian Augusts plass og Wulfsbergs gate ble anlagt.

– Gaten er en av byens aller første regulerte områder. På denne tiden var det ikke veldig vanlig med byreguleringer. I etterkant av bybrannen fant man ut at man skulle tegne og gjøre det ordentlig. Nordre del av Bjerget er en helt annen stil. Der ligger husene mer hulter til bulter, sier Arnulf Johannessen i Moss Historielag.

Totalskadet

Byggene som ble reist i Wulfsbergs gate etter brannen ble bygget i sveitserstil. Brannen natt til torsdag gjorde Wulfsbergs gate 12 totalskadet. Dette er et mellombygg mellom Wulfsbergs gate 14 og 10. Hvor mye skade som er påført disse to er usikkert, og gjenstår å se når brannvesenet er ferdig med sitt arbeid på stedet.

– Bebyggelsen ligger tett. Hadde brannen spredt seg... ja, det hadde ikke vært bra. Det er et veldig pent og historisk område, sier Johannessen, som mener bygget som nå har brent er påbygd i nyere tid.

Brannårsaken er noe politiet vil starte å etterforske neste uke.