**Se lista over heite strandtips for Nord-Europa lenger ned i artikkelen**
– Vi ser at det har vært en sterk oppvarming på kontinentet de siste 20–30 årene. Særlig i løpet av det siste tiåret har vi registrert mange rekordhøye sommertemperaturer, sier Helga Therese Tilley Tajet (38), klimaforsker hos Meteorologisk institutt.
Hetebølger på kontinentet har etter hvert blitt faste innslag i sommerens nyhetsdekning, men fjoråret skilte seg ut som det varmeste året som noensinne er observert.
– Denne hetebølgen hadde veldig store konsekvenser, inkludert tap av menneskeliv. Vi hadde skogbranner som varte over lang tid, samt mange inntørkede elver og innsjøer. Slike hetebølger går også hardt ut over ting som matproduksjon og turisme, sier Tajet.
Hetebølgen rammet mange land nordmenn historisk har flokket til i fellesferien. Portugal opplevde for eksempel sin varmeste maimåned på 92 år, mens gradestokken krøp opp til hele 43 grader nær Sevilla i Spania i juli.
– Når temperaturen klatrer såpass høyt, er det nok mange som kommer til å holde seg hjemme i Nord-Europa fremover, sier Tajet.
Klimaendringer booster Norge
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO reiseliv, bekrefter ekstremtemperaturenes effekt på nordmenns ferieplaner.
– At mange ser nærmere på destinasjoner i Nord-Europa midt på sommeren, er logisk etter hetebølgene de siste årene. Mange ønsker fremdeles å reise til land som Spania, men undersøkelsene våre viser at de i større grad velger å reise i mai eller oktober enn midt i fellesferien. Flere nordmenn velger også norgesferie midt på sommeren fordi vi har et mer behagelig klima, sier Devold.
Paradoksalt nok kan klimaendringene ende opp med å gi et boost til norsk reiseliv.
– I fjor var det overraskende mange spanjoler, portugisere og andre utenlandske turister som reiste til Norge når temperaturene i Sør- og Sentral-Europa ikke var til å leve med, sier hun.
Fem «sydendestinasjoner» i Nord-Europa:
Rügen, Tyskland
Tysklands største øy, Rügen, er en ferieklassiker for generasjoner av tyskere. Otto von Bismarck, Thomas Mann og Albert Einstein er blant dem som har likt å feriere her.
Rügen ligger i Østersjøen, i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommer. Om sommeren flokker turister til øya, mange av dem på dagstur fra havnebyen Stralsund. Med over 1000 kvadratkilometer boltreplass og 500 kilometer kystlinje er det fullt å unnslippe de verste folkemengdene.
Mange setter kursen for badebyer som Binz, Sellin, Göhren, Baade og Thiessow. Bak de kritthvite strendene – der nakenbading ofte er standarden – er det plenty med natur og attraksjoner å utforske. Sjekk for eksempel ut den 15 kilometer lange naturstien Hochuferweg i Jasmund Nasjonalpark.
Sydenvær kan aldri garanteres, men øya kan lokke med det høyeste antallet soldager i Tyskland. Østersjøen holder behagelig badetemperatur hele sommeren og godt utpå høsten.
Scillyøyene, England
Vis noen et postkort fra Scillyøyene, og de vil antakelig gjette at bildet er tatt et sted i det karibiske hav. Øygruppa vest for Cornwall er kjent for sukkerhvite strender, neonblått badevann, flere tusen år med historie og et usedvanlig mildt klima til England å være. Selv på vinterstid er temperaturen her som i Sør-Frankrike. Øyene er samtidig svært værutsatt – her er vind og bølger en del av sjarmen.
Bare fem av øygruppas 55 øyer er bebodd. Den største av dem, St. Marys, huser tre firedeler av Scillyøyenes befolkning, og med øygruppas eneste flyplass og travleste fergehavn er det her reisende flest vil ankomme. Resten ankrer opp med seilbåt.
Scillyøyene oppsøkes generelt mer av naturelskere enn badeløver. Øya er for eksempel et internasjonalt pilegrimsmål for fuglekikkere. Men mange som reiser hit, opplever at de kan få i både pose og sekk.
Blokhus, Danmark
Norge har fjellene og isbreene, men det er bare å innrømme det: Danskene slår oss ned i støvlene når det gjelder strandliv. Mens nordmenn gledet seg over at 26 av våre strender ble kvalifisert til merkingen Blue Flag (det mest anerkjente kvalitetsstemplet på strender i verden) i 2022, hadde Danmark allerede 174 strender på den prestisjetunge lista.
Blant de mest berømte danske strendene er Blokhus strand på Nordjylland, et hundre meter bredt teppe av gyllen sand som strekker seg mellom Rødhus Strand i sør og Saltum Strand i nord. Bading er bare én av aktivitetene du kan gjøre her. Stranda er også en populær destinasjon for windsurfere, og fra Rødhus til Løkken er det lov til å kjøre bil på sanden.
Tre andre fantastiske strender i Danmark verdt å merke seg, er Søndervig strand og Henne strand (begge i Vest-Jylland) og Marielyst strand (på øya Falster, sør for Sjælland).
Jurmala, Latvia
Badebyen Jurmala er del av den latviske rivieraen, og ligger knappe 30 minutter med tog fra hovedstaden Riga. Navnet er avledet av ordet «kyst» eller «strand» på latvisk – og årsaken blir åpenbart når du tar dine første skritt på den 33 kilometer lange sandstranden nord for byen.
Late dager på standen er kanskje hovedmålet med en ferie i Jurmala, men byen er også kjent for sine tallrike spa og spahoteller – til hyggelige priser. Mange latviere kommer hit om sommeren for å dra på Līvu akvaparks, den største vannparken i de baltiske landene.
I Jurmala kan du forvente en behagelig temperatur på rundt 25–30 grader om sommeren.
Den polske rivieraen
Polen er kanskje ikke landet de fleste av oss assosierer med strandliv, men nordsiden av landet byr på en egen riviera. Trillingbyene Gdansk, Sopot og Gdynia fungerer som naturlige bindeledd på denne strekningen.
I Gdansk bruker du lett et par dager på å vandre rundt i den vakre gamlebyen, mens Sopot har vært kjent gjennom flere hundre år for spabehandlinger og livsnyteri.
Den polske rivieraen kan ikke skryte av den samme glamouren som rivieraene i Frankrike og Italia, og for vanlige turister kan det oppleves som en fordel. Her er det få superyachter som blokkerer utsikten til havet, og ingen vil kreve hundre euro dagen for en strandstol i høysesongen.
Forvent temperaturer à la behagelig norsk sommerklima fra juni til september.

Med kysttrikken langs uendelige hvite sandstrender
Slik ferierer vi i 2023:
Virkes årlig undersøkelse «Reisepuls» gir innsikt i den norske befolkningens ferie- og reiseplaner. Her er hovedfunnene for 2023:
- Folks ferieplaner preges sterkt av endringer i økonomien. Mange har fått mindre å rutte med. Totalt oppgir 66 prosent at egen privatøkonomi vil styre valg av reiseprodukt og destinasjon i år.
- En like stor andel, 66 prosent, planlegger sommerferie i år. Halvparten av disse har tenkt å tilbringe ferien i Norge. Blant den halvparten som skal utenlands, er Spania, Sverige, Danmark og Hellas er de mest populære destinasjonene.
- 79 prosent planlegger helgeturer med overnatting i 2023. Blant dem som legger helgeturen til Norge, er hovedstaden et svært populært reisemål. For helgeturer til utlandet ligger Danmark, Sverige og Storbritannia på topp.
Kilde: Virke

Vi testet Middelhavscruise: – Her kan man puste med magen og legge hverdagsbekymringene bak seg

Med kysttrikken langs uendelige hvite sandstrender

Familien Skaara solgte bilen og tok et helt år i Syden

Sigrid (60) har forelsket seg i togferie: – Det er enkelt og billig hvis du kan noen enkle grep

Sør-Spania: To nordmenn deler sine beste tips

Maldivene , et paradis i turkis
