Redningsskøyta Elias i Moss ute av drift etter hærverk

UTE AV DRIFT: Hærverk ombord å redningsskøyta Elias gjør at mannskapet ikke kan rykke. skipper ved redningsskøyta André Van Ingelgem fortviler.

UTE AV DRIFT: Hærverk ombord å redningsskøyta Elias gjør at mannskapet ikke kan rykke. skipper ved redningsskøyta André Van Ingelgem fortviler. Foto:

Nå blir det kameraovervåkning og flombelysning på området.

DEL

Redningsskøyta Elias, som har base ved kanalen i Moss, har igjen blitt gjenstand for hærverk.

Onsdags formiddag ble det oppdaget at noen hadde skrudd av tanklokket – der hvor det fylles drivstoff – på skøyta.

– Vi vet ikke hvor lenge det har vært av eller hva som har kommet oppi. Vi vet heller ikke om noen har stjålet drivstoffet. Det vi vet er at det har kommet vann og snø i, sier skipper ved redningsskøyta André Van Ingelgem.

Ute av drift

Mannskapet som skulle ut med skøyta i ettermiddag får ikke muligheten til dette nå.

– Vi kan ikke dra på utrykning før vi har funnet ut mer. Disse bøllestrekene går på beredskapen løs, sier skipperen, som sier de skal vurdere å anmelde hendelsen til politiet.

Skjer det en ulykke på fjorden i dag, kan ikke mannskapet som skal på vakt bistå redningsaksjonen.

Ingelgem sier hendelsen ser ut som bøllestreker og velger å tro at det ikke er snakk om bevist sabotasje.

SKUFFET: André Van Ingelgem, skipper ved redningsskøyta er skuffet over at noen gjør bøllestreker som går ut over sikkerheten.

SKUFFET: André Van Ingelgem, skipper ved redningsskøyta er skuffet over at noen gjør bøllestreker som går ut over sikkerheten. Foto:

– Jeg har ikke troen på at folk er villig til å gå så langt. Dette er respektløse rampestreker som kan få alvorlige konsekvenser, sier han.

Trenger publikums hjelp

Nå vil skipperen oppfordre publikum til å være med å verne om redningsskøyta sin base. Ser noen noe mistenkelig, ønsker han at de skal ta kontakt med politiet eller ringe nummeret som står ved skøyta.

– Da kan den til enhver tid være operativ og klar, slik at vi kan rykke ut når det er nød. Det kan vi ikke nå, sier han.

Småsikrer hele tiden

Det har også tidligere vært gjort hærverk ved redningsskøyta. Den gang hadde noen koblet ut landkabelen som gjorde at når mannskapet kom på vakt, var det ikke strøm på skøyta.

Hendelsen førte til at de nå har festet strømmen med en vaier som gjør at ledningen ikke kan dras ut.

STRØMMEN: For en tid tilbake koblet non av redningsskøytas strøm. De ble nødt til å sikre at ingen kan gjøre det igjen, med vaier.

STRØMMEN: For en tid tilbake koblet non av redningsskøytas strøm. De ble nødt til å sikre at ingen kan gjøre det igjen, med vaier. Foto:

– Vi må småsikre ting hele tiden, som gjør at alt blir tungvint og tar lengre tid, sier han.

Også selve skøyta er låst fast i brygga, slik at ingen skal kunne slippe båten løs. Det har skjedd tidligere med andre båter i området.

Etter noen telefoner fram og tilbake i dag, har de sett seg nødt til å sette opp kameraovervåking og flombelysning på området.

– Det har vi ikke villet gjort tidligere, fordi vi skal være en publikumsvennlig organisasjon. Men nå blir vi nødt til det, sier Ingelgem.

LÅS: De har måttet låse fast skøyta til kaien.

LÅS: De har måttet låse fast skøyta til kaien. Foto:

Artikkeltags