Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen er en klimafiasko, men Moss kan gå foran

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange har innsett at vi må handle raskt for å stoppe de store klimaendringene som skjer. Erna Solberg og hennes mannskap er blant de få som enda ikke har tatt inn over seg alvoret.
Flyskam, kjøttskam og togkry har vært ord som har vært mye brukt i sommerens debatt om klimaendringene. Statsminister Erna Solberg har fortalt at hun ikke skammer seg over flyreisen hun tar i sommer. Det er helt greit, for det skal være fint å ha ferie. Det som ikke er greit, er at hun ikke skammer seg over det det store politiske ansvaret hun ikke tar, for den handlingslammelsen vi ser i norsk klimapolitikk.

Det har vært en ny sommer med varmerekorder. Ikke bare i Norge, men også i Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i India. Steder der varmen ikke lenger bare er en velkommen invitasjon til bading og is etter en grå vår, men livsfarlig. Det er også et varsel om at flere steder kommer det til å bli vanskeligere å leve. Studier slår fast at det aldri i løpet av de siste 2000 åra har vært så raske og omfattende klimaendringer som det har vært de siste tiåra.

Etter denne sommeren er det nødvendig å se på klimakrisen som en nasjonal nødsituasjon, og at det beste ikke bare for oss, men for hele verden, er å stoppe leiting etter ny olje og gass. Også vår olje må ligge, om verden skal klare å kutte de klimagassutslippene som er nødvendig.

Slik det er nå så går regjeringens politikk i feil retning. Det har blitt lyst ut 90 flere leiteblokker for oljeselskaper så seint som i vår, og norsk økonomi har blitt mer – ikke mindre - oljeavhengig. Det bygges motorvei, og statens eget selskap for flyplasser utbetaler bonuser for å få folk til å fly mer. Planen er tydeligvis at alle kutt skal skje ved hjelp av ny teknologi. Det er ikke politisk styring i møte med en krise, det er å satse på mirakler. Resultatet er at utslippene går opp når de burde gått ned.

Vi kan alle bidra til å være en del av løsningen, og ikke endel av problemet. Det vi likevel trenger mest av alt, er en ny politisk retning. Vi trenger politikere som forholder seg til klimakrisen med det alvor den fortjener. Norge trenger rett og slett «en ny grønn deal».

En omfattende samfunnsplan for å kutte klimagassutslipp massivt, samtidig som vi tar vare på arbeidsplasser, velferd og velstand. Derfor har SV foreslått at landet skal erklære at klimakrisen er en nasjonal nødsituasjon, og tatt initiativ til at det skal gjøres i flere kommuner og fylkeskommuner for å presse frem de tiltakene og løsningene som er nødvendige.

Kommunene kan gå forran når regjeringen henger etter. Bygge ut mer kollektivtransport. Stille miljøkrav når kommunen kjøper varer og tjenester. Bygge trygge sykkelveier og gangstier. Mye kan gjøres. SV skal jobbe aktivt for at nye Moss kommune er en del av løsningen og tar klimakrisa på alvor.

Kommentarer til denne saken