Våler kommune vil kjøpe barnehagen

Vil kjøpe: Våler kommune vil kjøpe Kirkebygden barnehage for å utvide den.

Vil kjøpe: Våler kommune vil kjøpe Kirkebygden barnehage for å utvide den. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Våler kommunestyre sa i forrige uke ja til å bruke 7,25 millioner på å kjøpe Kirkebygden barnehage fra Stiftelsen Kirkebygden barnehage og grendehus.

DEL

Det skjer etter en mangeårig konflikt med stiftelsen, på bakgrunn av en klausul om at kommunen kunne overta hele eiendommen hvis Stiftelsen opphørte.

Stiftelsen har ønsket å slette klausulen, noe kommunen har sagt blankt nei til.

Rettssak

Partene skulle vært i rettssak i januar, men har nå kommet til enighet om at Våler kommune kjøper barnehagen. Det var en lang debatt om saken da kommunestyret behandlet den sist uke, men bare Ap stemte imot kjøpet.

– Taksten på barnehagen er 19 millioner, mens stiftelsen selger den til kommunen for sju. Hvorfor aksepterer de dette? Jeg tviler på at Stiftelsestilsynet kommer til å akseptere dette. De har sagt nei til kommunal overtakelse tidligere, sa Mariana Oberti (Ap).

– Hvis det blir innsigelse fra Stiftelsestilsynet, tar stiftelsen ansvaret. Da har vi eventuelt ingen avtale. Det er ingen risiko her. Det er klausulen som har sperret for salg av barnehagen, sa rådmann Hans Petter Karlsen.

– Det har vært drevet en god barnehage her i 24 år, men vi har hatt en lang konflikt med stiftelsen, sa ordfører Reidar Kaabbel.

Kommunen planlegger å utvide barnehagen med flere avdelinger. Våler trenger barnehageplasser, og under fjorårets budsjettbehandling sa kommunestyret ja til å bruke 15 millioner til bygging av ny kommunal barnehage.

Neste års opptak

Om neste års barnehageopptak i Våler sier kommunalsjef Dag Andersen:

– Vi har 116 søkere. Det er relativt mye mer enn et årskull i Våler. Blant dem er det noen som ønsker flytting, og en del som ikke har rettskrav. Det er stort trykk særlig i Kirkebygden-området, og noen vil nok bli tilbudt plasser et annet sted enn de ønsker.

Han er usikker på hvor mange plasser Våler har:

– Vi legger til grunn at vi får det til. Byggetrinn 3 på Augerød står klart til sommeren, og vi har noen plasser i beredskap i en familiebarnehage i Svinndal. Vi har også lokaler på Kirkebygden skole som vi kan ta i bruk hvis vi blitt nødt.

LES OGSÅ: Kommer til å innfri barnehageopptaket

Artikkeltags