– Vi fikk altfor kort varsel

UTSATT: Ap, H og Frp stemte for Rune Rafshols (bildet) forslag om utsettelse.

UTSATT: Ap, H og Frp stemte for Rune Rafshols (bildet) forslag om utsettelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Utsatte saken om kjøp av boliger til flyktninger

DEL

Våler formannskap vedtok å utsette saken om kjøp av boliger til bosetting av flyktninger. Utsettelsesforslaget ble fremmet av Rune Rafshol (H) på formannskapets møte på mandag.

Rådmannen foreslo da å kjøpe tre boliger til bosetting av flyktninger, fordi Våler har problemer med å innfri forpliktelsene sine om bosetting av ti flyktninger i 2014 og inntil ti i 2015. Finansieringen av boligkjøpet skulle skje med støtte fra Husbanken (40 prosent) og låneopptak på 2,7 millioner.

– For meg er dette enkelt. Vi fikk denne saken i slutten av forrige uke. Jeg hadde aldri hørt om saken før. Vi mottok papirene torsdag eller fredag, og skulle behandle den på mandag, sier Rafshol.

Kom som en bombe

– Når vi har budsjett jobber vi med å finne tusenlapper her og tusenlapper der. Vi har ikke midler til å investere i egne skoler og barnehager, slik vi ønsker. Så kommer det plutselig en sak om et låneopptak på noen millioner med tre dagers varsel. Vi vet at det er en utfordring å plassere flyktninger, men jeg er kritisk til at denne saken dukket opp nå. Det kom iallfall som en bombe på meg. 2,7 millioner er mye penger i Våler. Etter min mening burde den vært tatt under budsjettbehandlingen, sier Rafshol.

Ap, H og Frp stemte for utsettelse av saken, mens KrF og Sp stemte imot.

Trenger sted å bo

– Flertallet trengte mer tid, og det respekterer jeg. Vi hadde denne saken på sakskartet nå for å rekke å få den opp i kommunestyret torsdag, sier ordfører Reidar Kaabbel.

Nå kommer saken isteden sannsynligvis opp i kommunestyret i mai.

– Forpliktelsene vi har er fortsatt der, så vi må behandle dette. Det er mange som sitter på mottak og venter på et sted å bo, sier Reidar Kaabbel.

– Har Våler lovet mer enn dere kan holde?

– I denne saken har alle et ansvar for å bidra, og dette er vedtak som er gjort. Men det er utfordrende, sier Kaabbel.

Kommunen har midlertidig vært nødt til å benytte kommunale omsorgsboliger til bosetting av flyktninger. Det er få utleieboliger, og rådmannen mener at kjøp av boliger er den eneste muligheten kommunen har for å innfri sine forpliktelser innen bosetting.

Artikkeltags