(REISETIPS:) Enten du velger å reise miljøvennlig med tog via København, eller tar fly fra Oslo, er Hamburg er relativt tilgjengelig storby – full av musikk, kunst og gode restauranter. I desember kan du i tillegg besøke de populære julemarkedene.
Fordelen med toget er at du kommer rett til Hamburgs livlige sentralstasjon. Herfra er det kort til en rekke gode hoteller, flere utsøkte museer og byens mest kjente shoppinggater. Selv sjekker jeg inn på boutiquehotellet Henri, i en bakgate mellom stasjonen og rådhuset. Henri har satset på hjemmehygge, med en lobby som ligner en stue.
Rundtur i sentrum
Den tidligere flyvertinnen Therese Wilms, som har sadlet om til lokalguide, tar meg med på en rundtur i sentrum. Fra hotellet er det ikke mange skrittene til shoppinggaten Mönckebergstrasse, som fører ned til Rathaus – det imponerende rådhuset som huser både byens og delstatens parlament. Freie und Hansestadt Hamburg er for øvrig en av Tysklands minste delstater.
– I og med Schengenavtalen forsvant Hamburgs rettigheter som frihavn, en status som tidligere bidro sterkt til byens velstand, forteller Therese Wilms.
Like ved rådhuset ligger den luksuriøse motegaten Neuer Wall, flaggskipsbutikkene til kosmetikkgiganten Nivea og luksusprodusenten Mont Blanc, samt kjøpesenteret Europa Passage. Vi spaserer heller ned mot Elben, en av Europas største elver. På veien passerer vi kirken Sankt Nicolai. Det dramatisk utbrente tårnet reiser seg fortsatt høyt over byens tak.
– Kirken ble tegnet av briten Gilbert Scott, og hadde ved innvielsen i 1874 verdens høyeste kirketårn. Kirken ble ødelagt av britiske bomber under andre verdenskrig, forteller guiden.
Man kan i dag ta en heis opp i tårnet for å beundre utsikten og eventuelt kontemplere hvordan andre verdenskrig artet seg i byen: Bombene falt over Hamburg gjennom hele krigen, men juli 1943 var den mest intense måneden. Da drepte brannbomber minst 37.000 mennesker.
Ruiner og renovering
Mange ruiner ble erstattet av helt nye bygninger etter krigen, men Speicherstadts mektige rader av lagerbygninger ble stående som de var, og etter hvert renovert. I 2015 ble de klassifisert som verdensarv av Unesco.
– Speicherstadt var tidligere Hamburgs tollfrie lagerområde, plassert på en egen øy. He ble alt fra krydder til kaffe og orientalske tepper lagret. Selv i dag finnes verdens nest største teppelager her, men resten er forvandlet til kontorer og museer. Den store oversvømmingsrisikoen om vinteren gjør at boliger ikke er tillatt her, sier Therese Wilms.
Ved siden av Speicherstadt er det to øyer til, som stikker noe høyere opp over havflaten. På et tiår er disse forvandlet fra slitne, gamle kaier til Hafen City – et tettbygd boligstrøk med rådyre luksusleiligheter.
Kronen på verket i Hafen City er uten tvil det spektakulære konserthuset Elbphilharmonie, som i starten ble kraftig kritisert på grunn av en rekke forsinkelser og budsjettsprekker.
– I dag elsker hamburgerne sitt fem år gamle konserthus. Publikummet har blitt bredere, og det er veldig mange ulike konserter å velge mellom. Mest klassisk, men også jazz og pop, sier Therese Wilms.
Tolvte etasje
Om kvelden har jeg billett til den store salen. Et fullsatt hus får høre en fiolinkonsert av Johannes Brahms. Han ble født i Hamburg i 1833 og er en av mange komponister med kobling til byen.
Etter konserten tar jeg en runde på balkongen som strekker seg rund hele bygningen, tolv etasjer over Elben. Båtbussene trafikkerer elven på langs og på tvers, og på den andre bredden er det heisekraner så langt øyet ser i Europas største havn.
På den andre siden av Elben har også to kjempehangarer fått plass, som nå for tiden brukes til musikalforestillinger. Hamburg er Tysklands fremste musikalby, og hver kveld ser tusenvis av publikummere «Løvenes konge» og andre langtidsoppsetninger i hangarene.
Hamburgs sjel
Neste dag står en guided rundtur i havnen på programmet. Jeg tar S-Bahn til Landungsbrücken, der det er godt utvalg av sightseeingbåter. Det gjelder å være ute i god tid selv om man har forhåndsbooket, for det kan være litt knotete å finne riktig båt.
På turen får vi en utmerket guiding på tysk og en litt enklere på andre språk. Vi ser mektige tørrdokker, marinens grå krigsfartøy, store konteinerskip som laster og losser på bare noen timer, og verft der nye luksusyachter bygges. At havna fortsatt er Hamburgs sjel, er det ingen tvil om.
Andre vil kanskje hevde at sjelen og lokalkoloritten finnes på Reeperbahn, byen syndige fornøyelsesstrøk. Prostitusjonen som strøket er kjent for, har måttet flytte til mer tilbaketrukne gater, mens showrestauranter og musikalscener har fått plass innimellom sexbutikkene, ølstuene og kebabsjappene.
Reeperbahn er shabby, men også sjarmerende: Som på Kaiserkeller, der The Beatles spilte flere ganger før gjennombruddet i 1962. Jeg blir med på Beatles-kjenner Stefanie Hempels fantastiske nostalgivandring i popgruppens fotspor. Underveis både forteller hun og spiller Beatles-klassikere på mandolin. Turen anbefales varmt, men bør bookes måneder i forveien.
Reisefakta, Hamburg
Generelt: Med rett under to millioner innbyggere har Hamburg mye å tilby turister. Tilbudet er så stort at man gjør klokt i å planlegge. Gode restauranter, klassiske konserter, musikaler, guidede turer er blant det som ofte bør bookes på forhånd.
Sesonger: Våren er fin fra april, sommeren omtrent som i Sør-Norge, og høsten er mild. Vinteren kan være regnfull, men desember lokker med koselige julemarkeder.
Reise dit: Direktefly fra Oslo eller tog. Toget fra Oslo går grytidlig om morgen, og man bytter minst to steder (Göteborg og København) før man ankommer Hamburg om kvelden. Man kan også ta toget som går 10.01 eller 14.01 fra Oslo og bytte til nattog som går fra Malmö enten 22.10 eller 23.33 og ankommer Hamburg om morgenen.
Overnattingstips: Budsjett: Hotel Terminus am Hauptbahnhof, Steindamm 5 / Mellomklasse: Henri, Bugenhagenstr. 21 / Luksus: Fairmont Hotel vier jahreszeiten, Neuer Jungfernstieg 9–14.
Spise ute: Langs Landungsbrücke er det mange kiosker som serverer gode, rimelige smørbrød. Restauranten Nil i Neuer Pferdemarkt 5 har et godt, moderne tysk-fransk kjøkken. Daniel Wischer i Steinstrasse 15A tilbyr klassikere som stekt rødspette med reker og fiskeburgere. Piment i Lehmweg 29 har en Michelin-stjerne og serverer utsøkt vakre retter med nordafrikanske vibber.
Fem fine museer i Hamburg
Komponistenquartier: Et stort museum der man med deilig musikk i høretelefonene kan lære mer om komponister som Johannes Brahms, Georg Philipp Telemann, Fanny og Felix Mendelssohn og Gustav Mahler – alle med kobling til Hamburg.
Hamburger Kunsthalle: Har en bred samling høykvalitetskunst, blant annet et av Tysklands mest ikoniske malerier, David Caspar Friedrichs «Vandrer over tåkehavet».
Museum für Kunst und Gewerbe: Et av Europas beste design- og kunsthåndverksmuseer. Inspirerende presentasjon av stilepoker.
Deichtorhallen: Viser framfor alt fotokunst i toppklasse, men også annen moderne kunst.
Miniatur Wunderland: Hamburgs absolutt mest besøkte attraksjon med mange titalls miniatyrverdener – alt fra karnevalstoget i Rio og togbaner i de schweiziske alpene til en stor skandinavisk del der Greta Thunberg dukker opp med protestplakat.

Drømmer du om cruiseferie? Dette bør du tenke på

Snart finner du slike hytter over nesten hele landet: – Et fantastisk konsept!

Norske ferievaner: Her er perlene som kan danke ut storbyhelger
