Et cruise i Middelhavet er et slags kinderegg med minst tre ting i ett – både strender, byer og båtliv. For nysgjerrige, men litt late sjeler er dette et gunstig opplegg. For selv om du lever i sus og dus på et luksuriøst skip, trenger du ikke forsake verken kjente turistdestinasjoner eller sand mellom tærne. Det er bare å bli med på flest mulig av utfluktene på programmet.

Men selv om cruise gir deg tilgang til flere steder på én tur, må du fortsatt ta et valg mellom ulike ruter. Middelhavet er stort, og cruiserutene mange – fra det vestlige Middelhavet med Spania, Frankrike og Italia til det østlige med Kroatia og Hellas.

Feriebudsjett og antall feriedager vil selvsagt også spille inn på valget. På cruise er det «all inclusive» i forskjellige prisklasser som gjelder. Det innebærer at mat og drikke om bord inngår i prisen på cruiset, så lenge du unngår de dyrere spesialrestaurantene.

Utfluktene betaler man ekstra for, og det kan være lurt å ta dette med i beregningen når man planlegger. Selvsagt kan man dra på utflukt egen hånd og slippe billigere unna. Det eneste man da må passe på, er å være tilbake ved cruiseskipet før båten skal seile videre om kvelden. Dagene kan også nytes om bord om man ikke vil gå i land.

Valg av avreisehavn

Cruiset vi valgte, startet i Barcelona i september 2022. Det var et fem dagers cruise fra lørdag til torsdag. Cruise av denne lengden omtales ofte som minicruise.

Med avgang på ettermiddagen rakk vi fint å reise med fly fra Norge samme dag. Men det kan også være hyggelig å reise ned én dag før – for eksempel for å ta en rolig spasertur og et måltid på Barcelonas hovedgate La Rambla. Kanskje rekker man også et bad i Middelhavet. De to strendene nærmest sentrum er Platja de La Barceloneta og Platja de Sant Sebastià.

Cruiseskipene som har avgang fra Barcelona, seiler ut fra cruisehavnen i enden av La Rambla.

Ut på havet

Vel om bord, med bagasjen plassert på lugaren, er det fristende å slikke litt ettermiddagssol på et av de øverste dekkene ved bassenget. Fra høyttalerne her oppe spilles det høy partymusikk. Vi oppfordres også til å slenge oss med i dansen for å vekke ferievibbene.

Vi foretrekker personlig en mer avslappende start på cruiset. Da er trikset å flytte seg vekk fra bassengområdet. På et lavere dekk, i akterenden av båten, nyter vi utsikten. Bak oss forsvinner Nord-Spania, mens hekkbølgen legger igjen en bred stripe på havoverflaten.

Her kan man puste med magen og legge hverdagsbekymringene bak seg. Middelhavsluften er fortsatt mild idet solen går ned i havet i vest.

Bugnende bord

Middag serveres på flere restauranter om bord. Vil man forsyne seg selv og i frie mengder, velger man bufférestauranten på er inkludert i prisen på cruiset. Der kan man komme og gå som man vil i åpningstiden. Det gjelder også til frokost og lunsj.

De ulike restaurantene på skipet har spesialisert seg på retter fra ulike verdensdeler. Buffeten har derimot litt av hvert å tilby.

Aktivitetstilbudene om bord er mange på alle cruiseskip, og de fleste kan finne noe som interesserer dem. Bredden i tilbudet er selvsagt avhengig av skipets størrelse.

Treningsstudio, løpebane på dekk, zipline, skøytebane, tennis-, basket- og volleyballbaner, golf og klatrevegg er typiske tilbud. Svømmebasseng er en selvfølge. Mange av båtene har flere basseng, inkludert bølgebasseng, rutsjebaner og kanskje surfesimulator. Barneklubb og spa finner vi også om bord.

Alle cruiseskipene har butikker, og en del har handlegater lengre enn en fotballbane. Casino, teater, skøytebane, klatrevegg, løpebane, tennis og golfbane er også vanlige tilbud. Om kvelden er det gjerne ulike show.

Selv gjør vi det ofte enkelt: Å sitte på dekk og speide utover havet, mot horisonten, kan i seg selv være en mektig og nærmest religiøs opplevelse. Spesielt i solnedgangen. Da kan en drømme seg bort i timevis.

Den franske riviera

Første stopp etter første nattseiling på vårt cruise er Villefranche. Denne lille, bratte byen med terrasserte gater ligger noen kilometer øst for Nice.

Cruiseskipet blir liggende midt i den vakre bukten med Cap de Nice på den ene siden og Cap Ferrat på andre. Cap Ferrat er berømt for sine millionvillaer eid av noen av klodens rikeste. Her har Rothschild-familien, Winston Churchill, Alex Ferguson, kong Leopold II av Belgia, deler av den svenske kongefamilien og mange andre aristokrater bodd.

En ny og spennende opplevelse er det å gå om bord i sjaluppen i litt urolig sjø. Sjaluppene bringer cruiseturistene fra skipet og inn til land i Villefranche.

Mange velger å ta en utflukt til Nice eller Monaco, som er henholdsvis 10 og 30 minutter unna med tog. Men pittoreske, pastellfargede Villefrance er i seg selv verdt et besøk. Her er ikke vanskelig å fylle timene med en tur på stranden, kombinert med en god sjømatlunsj på en av restaurantene langs strandpromenaden eller inne i smågatene.

Roma venter

Vel tilbake på cruisebåten på ettermiddagen har feriefølelsen for alvor inntatt kropp og sjel.

Etter en rolig nattseilas ankommer vi den italienske havnebyen Civitavecchia, cirka 1,5 timers togtur fra Roma. Tar man et tidlig tog inn til den italienske hovedstaden, kan man rekke utrolig mye sightseeing i løpet av dagen.

Byens «hop on-hop off»-busser, der man kan sitte under åpen himmel og se alt fra orkesterplass, anbefales. Gode stoppesteder for den som ikke allerede kjenner Roma godt, er Colosseum, Peterskirken og Spansketrappen. Ta deg gjerne tid til å sitte på ett av de 138 trinnene i Spansketrappen og følge med på det yrende folkelivet, men legg for all del ikke planer om å spise medbrakt lunsj. Det er strengt forbudt, og man kan i verste fall risikere bøter for den slags «utskeielser». Lunsjen kan du heller ta på en lokal pizzeria.

Etter en travel dag i Roma tar vi toget tilbake til cruiseskipet. Kvelden rundes igjen av med en tur på akterdekket for å nyte solnedgangen i Middelhavet.

Flere Italia-opplevelser

Tredje stopp på minicruiset var havnebyen Marina di Carrara. Herfra gikk det utflukter til både Firenze og Pisa. Selv var vi fortsatt mette av urbane inntrykk fra Roma, og valgte heller noen timers avslappende tur på den mange kilometer lange sandstranden i Marina di Carrara.

Selve byen Carrara, noen kilometer opp i skråningen fra havnen, er en litt søvnig småby som er mest kjent for sin produksjon og eksport av marmor. Operaen i Oslo har sin marmor derfra. I Carrara er fortauskanter og benker også laget av marmor.

På den siste dagen av minicruiset skulle vi bli minnet litt om hva som venter hjemme i Norge: skyer, vind og regn. Men temperaturen var fortsatt mild og behagelig. Toulon, en av Frankrikes mest kjente havnebyer, var reisens siste stopp. Herfra kan man rekke en dagstur i Provence, for å oppleve vindruemarker, olivenlunder og små landsbyer med hyggelige markeder.

Cruiset ble avsluttet med nattseilas mot Barcelona og flytur hjem. Det skal vanskelig gjøres å få flere kjente steder inn i én enkelt miniferie uten at stresset tar overhånd.

Reisefakta

Rederier: Flere cruiserederier tilbyr cruise i Middelhavet. Royal Caribbean Cruises, MSC Cruises, Cunard og Norwegian Cruise Line er blant de største.

Vest eller øst: Det er bredt utvalg av ruter og varighet. Rutene går gjerne enten i det vestlige eller østlige Middelhavet.

Priseksempler (fly ikke inkludert, pris per person i innvendig lugar):

  • MSC Cruises: Sju netter fra Barcelona. Stopp i Cannes, Genova, La Spezia (ved Firenze/Pisa), Civitiveccia (ved Roma), Palma de Mallorca. Avreise 15/9-23. Pris kr 10.329 per person.
  • Royal Caribbean Cruises: Sju netter fra Barcelona. Stopp i Palma de Mallorca, Marseille, Civitiveccia, La Spezia, Napoli. Avreise 10/9-23. Pris kr 10.624 per person.
  • Celebrity Cruises: Sju netter fra Barcelona. Stopp i Cannes, Portofino, La Spezia, Civitiveccia, Ajaccio (på Korsika). Avreise 16/9-23. Pris kr 13.168 per person.

Visum: Cruise innebærer besøk i flere land. Den reisende er selv ansvarlig for å ta kontakt med de aktuelle ambassadene for opplysninger om hvilke visumkrav som gjelder, og for å ha gyldige visa. For informasjon om visumregler se www.visumservice.no.

Covid-19: Et annet viktig tips er å sjekke covid-19-regler og smitteverntiltak for landene man skal besøke. Sjekk reopen.europa.eu/en for informasjon om hva som gjelder i europeiske land.

Verdens største cruiseskip

Cruiseferie er en av verdens raskest voksende reiseformer, og rederiene konkurrerer om å sjøsette noen av verdens største skip. Dagens gigantskip tar gjerne fra 6000 til 7500 passasjerer.

«Icon of the Seas» skal bli enda større – faktisk verdens største. Skipet bygges av det delvis norskeide rederiet Royal Caribbean og skal være klart i 2024. Det blir 365 meter langt, med 20 dekk, sju svømmebasseng, seks vannsklier og mer enn 2800 lugarer med plass til totalt 7600 gjester.

«Icon of the seas» skal også bli det første av Royal Caribbean Cruise-skipene som drives av flytende naturgass (LNG). Gassen skal blant annet kombineres med landstrøm og varmesystemer som gjenbruker overflødig energi.

De neste fem årene blir LNG det primære drivstoffet for 61 prosent av de nybygde cruiseskipene. 15 prosent av skipene skal etter planen ha brenselceller eller batteridrift. Dette kommer fram i en ny rapport fra Cruise Lines International Associaton.

Cruise-kritikk

Ved siden av flytransport er cruisenæringen det området innen reiseliv som forurenser mest. Særlig store og eldre skip på tungolje forurenser mye.

– Uansett hvor man har tenkt seg, velg et cruiseskip som går på landstrøm når det ligger til kai, i stedet for å ligge der på tomgang, med motordur og store utslipp. Og etterspør fornybart bærekraftig drivstoff, som alle skipene kan bruke nå hvis de vil, sa Marius Gjerset nylig til NTB. Gjerset var da teknologiansvarlig i Miljøstiftelsen Zero, men ble i desember fagspesialist i Hafslund.

Gjerset påpekte at jo lenger du flyr, desto større utslipp. En flyreise til og fra USA er med andre ord mer klimabelastende enn en flytur til en havneby ved Middelhavet eller en togtur til en nordisk havn.

– Ved å velge cruise som går fra en havn i Norden, som et cruise langs norskekysten, kan man ta tog til avgangshavna og unngå utslippene en flytransport medfører.

[email protected]

Les også

REISEGUIDE: På sykkel mellom godsakene i København

Les også

REISE: En helg i Hamburg

Les også

Med kysttrikken langs uendelige hvite sandstrender

Les også

Mikael (46) samler på engelske fotballbaner. Nå har han 75 juveler i samlingen

Les også

REISE: De beste tipsene til italienske perler utenfor allfarvei