– Det første tipset jeg har, er egentlig mange tusen tips i ett, sier Knut Randem.

Han er redaktør i nettmagasinene Bobilverden.no og Bobilplassen.no, og har vært på mange bobilturer nedover i Europa.

Randems supertips er å utforske Fefi (www.fefi.eu) før avreise. Fefi er et nettverk som inkluderer ti land, der et utvalg gårder, bryggerier, puber og lignende er listet opp. Ved å melde seg inn i de forskjellige landenes nettverk kan man besøke disse stedene.

– Sju av landene i Fefi ligger sør for Norden. Medlemskapet koster litt, men det er gratis å stoppe og besøke stedene. Jeg synes dette er stas! Her parkerer man bobilen og møter dem som bor der. Ofte kan det bli vinsmaking eller noe annet. Man kommer tett på folk, sier Randem.

I England kan stoppestedene typisk være puber, i Tyskland bondegårder og i Frankrike vingårder. Alle disse stedene har noe å selge, men det er ikke kjøpetvang. Det er heller ikke noe servicetilbud som strøm eller toalett. Totalt inkluderer Fefi rundt 6000 adresser der du kan parkere for natten. De aller fleste ligger landlig til, men noen er også i byer.

– Det blir garantert unike opplevelser. Og opplegget er kun for bobiler, understreker Randem.

Les også

Sør-Spania: To nordmenn deler sine beste tips

Sandstrender i Tyskland

Randem har også flere personlige favorittsteder som er fine å besøke med bobil.

– Rügen er et veldig fint ferieområde, med flotte sandstrender og masse camping- og bobilplasser. Det er forholdsvis flatt der, så det er lett å sykle rundt.

Rügen er Tysklands største øy, ligger i Østersjøen og har broforbindelse fra Stralsund.

– På Rügen kan man besøke Prora, Hitlers vanvittige feriehusidé, tipser Randem.

Prora ble bygget mellom 1936 og 1939 og består av et flere kilometer langt bygg langs stranden.

Fra Rügen kan man legge turen litt sørover til den historiske byen Quedlinburg, som har hatt bystatus siden år 1000.

– Dette var Tysklands første hovedstad. Det er en veldig sjarmerende liten by. Her kan man være med på nattevandringer eller sitte på torget og kose seg. Det er en enkel bobilplass midt i byen, og campingplasser rundt.

Les også

Redd for sommerens hetebølger? Her finner du sydenstemning i Nord-Europa

Historie i Frankrike

I Frankrike velger Randem seg regionen Normandie. For mange er Normandie knyttet til D-dagen, men det er også mye annen historie i området.

– Rundt i Normandie er det mange flotte steder. Jeg anbefaler en tur klosterøya Mont-Saint-Michel som ligger cirka én kilometer ut i havet, sier Randem.

Ved Mont Saint Michel er det bobilplass på fastlandet, og du kan gå til fots, sykle eller ta en shuttlebuss ut til øya.

Randem trekker også fram middelalderbyen Rouen, som er den historiske hovedstaden i Normandie. Rouen har linjer til Norge – Olav Haraldsson, også kjent som Olav den hellige, skal ha blitt døpt her i 1013.

– Bayeux er et annet sted ved Normandie som er verdt et besøk, fortsetter Randem.

Her finner man blant annet Bayeux-teppet, et berømt brodert veggteppe fra middelalderen.

By og hav i Nederland

– Kombiner Amsterdam med opplevelser ute ved kysten, foreslår Randem.

Han forklarer at du må finne deg en campingplass utenfor byen og ta kollektivtransport inn.

– Man kan for eksempel legge seg til ved Zandvoort, som ligger ved havet. Herfra er det bare 30 minutter med tog inn til Amsterdam.

Litt lenger nord i Nederland anbefaler han en kjøretur over Afsluitdijk.

– Dette er et spesielt stykke vei. Du kjører på en dike sju meter over havflaten i 32 kilometer.

Les også

REISE: Forlokkende forsommer på Rivieraen

Knirkefri bobiltur

Planlegging er nøkkelen til en vellykket bobilferie. Tore Afdal fra Skiptvet er ansvarlig redaktør for magasinet og nettstedet Din Fritid, som i en årrekke har skrevet om reiser med camping- og bobiler. Nedenfor kan du lese hans tips.

Ferge eller bro?

For å komme seg til kontinentet må man enten ta ferge eller bruke broforbindelsen mellom Sverige og Danmark.

– Det billigste er å kjøre selv hele veien. Det koster rundt 1500 kroner, pluss 1100 kroner for de to broene som bringer deg til Jylland og tilbake til Sverige. Dyreste reisemåte er Kielfergen, som kan koste opptil 19.000 kroner tur-retur med en stor bobil. Så er det en rekke forskjellige fergeløsninger som ligger mellom disse ytterpunktene i pris, sier Afdal.

Les også

REISE: De beste tipsene til italienske perler utenfor allfarvei

Veiavgifter

Ulike avgifter må legges inn i budsjettet hvis man skal lengre enn til Tyskland. Populære ferieland som Frankrike, Italia, Spania og Kroatia har bomavgifter på sine motorveier. Avgiftene er som regel moderate for vanlige bobiler, men en del høyere for biler som veier over 3,5 tonn.

– Ellers er det ikke så kompliserte regler i utlandet for deg som kjører bobil under 3,5 tonn. Tyngre bobiler krever mer forberedelse, med ulike regler i forskjellige land som man må sette seg inn i på forhånd. Har du ikke ting på stell, blir det svært høye bøter, advarer Afdal.

Les også

Med kysttrikken langs uendelige hvite sandstrender

Miljøsoner

Flere steder er det etablert miljøsoner, særlig i tilknytning til byer, som krever forhåndskjøpte oblater. Afdal anbefaler på det sterkeste å sjekke nettsiden green-zones.eu, som viser alle miljøsoner i Europa. Oblater kan bestilles via siden.

– Mange byer har i tillegg restriksjoner på hvor du kan kjøre, styrt av utslippsnivået på kjøretøyet. Men jeg anbefaler i hovedsak folk med bobil å parkere utenfor byene og heller ta andre kommunikasjonsmidler inn.

Fart og promille

– Det er til dels store forskjeller i farts- og promillegrenser. En tommelfingerregel er at hvis du gjør som du pleier å gjøre i Norge, så går det fint. Man skal uansett ligge unna alkohol når man kjører, fastslår Afdal.

Har man en tyngre bobil, vil det flere steder, for eksempel i Tyskland, være andre fartsgrenser enn det som står på skiltene. Her må man sjekke på forhånd hva som gjelder.

Gass

I en bobil brukes gjerne gass til kjøleskap, koking og varme.

– Som oftest vil du klare deg i to-tre uker med de to 11 kilos beholderne du har med. Det er varmt om sommeren, og det er oppvarming som tar mest gass, påpeker Afdal.

Det brukes andre flaskekoblinger utenfor Norge, slik at du ikke får byttet gassflaskene om du går tom. Dermed er det lurt å starte med fulle tanker.

Overnatting

– For mange gir bobil frihet til ikke å planlegge for mye. Samtidig kan det være vanskelig å finne seg et overnattingssted hvis du setter i gang sent på dagen, sier Afdal.

Afdal anbefaler to apper: Park4night og Campercontact. Med disse får du god oversikt over både campingplasser, bobilplasser og fricampingmuligheter. Men de viser ikke nødvendigvis om det er ledig plass.

Afdal legger til at det i hovedsak ikke er lov til å fricampe i utlandet, altså å slå seg til utenfor campingregulerte områder.

– Men man kan overnatte på rasteplasser hvis man ikke slår seg til med bord og slikt. Noen synes dette er ubehagelig, ettersom det har forekommet innbrudd. Det er tryggere på en regulert plass.

Generelle råd

– Ikke planlegg for lange kjørestrekk, prøv heller å oppleve noe underveis. Ta pauser, og sving av fra hovedveiene en gang iblant.

Og har du noen i baksetet, ta hensyn til dem, og involver alle i ruteplanleggingen.

– Så er det en ekstrem fordel med bobil framfor personbil hvis det blir stillestående kø. Man har gjerne mat og drikke i kjøleskapet, slik at man for eksempel kan lage lunsj. Og ungene kan leke med Lego mens man venter.

Les også

Sør-Spania: To nordmenn deler sine beste tips

Les også

REISE: Alle veier leder til Santiago de Compostela

Les også

Vi testet Middelhavscruise: – Her kan man puste med magen og legge hverdagsbekymringene bak seg