Gå til sidens hovedinnhold

Reiseselskapet Thomas Cook er konkurs - 9000 norske kunder strandet i utlandet

Artikkelen er over 2 år gammel

Vings eier Thomas Cook Group søkte konkurs tidlig mandag morgen.

Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen, skriver Ving Norge i en pressemelding mandag.

- Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden.

Avbryter alle flyreiser

Thomas Cook Groups innlevering av konkurs er et resultat av at den planlagte rekapitaliseringen mislyktes. Dette betyr at Vinggruppens flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, er forhindret fra å fly. Ledelsen i flyselskapet i Norden har derfor besluttet å avbryte alle mandagens flyreiser.

- Selskapets fokus akkurat nå er å ta vare på kundene, og vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss. I løpet av dagen vil vi informere kundene våre så snart vi har ny informasjon, opplyser Wikner videre.

Hele helgen har gått med til forhandlinger. Men ved 03-tiden natt til mandag ble det klart at det ikke var noen annen løsning. Reiseoperatøren Thomas Cook, som har vært i drift i 178 år, ble slått konkurs.

Stor transportnøtt

Ifølge E24 er 9156 nordmenn på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden. 8685 av disse er på tradisjonelle charterreiser, mens resten er på ferie basert på rutefly til og fra norske flyplasser.

6000 nordiske reisende rammes av kanselleringene mandag. Selskapet opplyser at det gjelder både reisene som skal på ferie og de som er på vei hjem. 457 av dem som rammes av mandagens kanselleringer er reisende til og fra Norge, opplyser nettstedet E24.

Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med å hente hjem 150.000 briter, noe som kan ta opptil to uker.

Selskapet måtte ha 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund), for å bli reddet, skriver Nettavisen. Dessverre for reisende og ansatte endte krisemøtet natt til mandag resultaløst.

I tillegg til ansatte som mister jobben utløser krisen tidenes transportnøtt for myndighetene i flere europeiske land.

For Norges del er alle pakkereiser beskyttet av Reisegarantifondet. Fondet sørger for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger, eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.

Er du i utlandet, og blir rammet av denne konkursen? Ta kontakt med oss på tips@moss-avis.no eller på 958 96 191.

Kommentarer til denne saken