Choudhry Shahid Mahmood Kahloon er imam i menigheten Ahmadiyya Muslim Jama’at i Norge. Han forteller at noen muslimer startet fasten i dag, mens andre begynner i morgen.

- Ramadan varer i 30 dager, og vi faster fra soloppgang til solnedgang. Vi spiser ingenting og drikker ingen ting imellom, sier han.

Etter som sommerdagene er veldig mye lenger her oppe i nord, enn i Midt-Østen, blir fasten også desto tøffere. I Oslo har man nå åpnet for å definere dagen til atten timer og natten til seks timer, uten å se på når solen går opp og ned. Dette er nytt i islam. Fasten blir da fra klokken halv fire om morgenen til halv ti om kvelden.

- Det er helt nytt. Mange gjør ikke det, men noen gjør det. Det gjør fasten litt lettere, sier han.

Det er ikke krav om at syke, gravide, barn eller gamle skal faste.

LES OGSÅ: Muslimer over hele landet går ut mot terrorisme

Han mener at det ikke er uutholdelig å klare seg uten drikke, selv på varme sommerdager.

- De første par-tre dagene kan man få hodepine og bli tørst. Men etter det blir det vanlig.

Kontroll

- Fasten lærer oss å få kontroll på oss selv, sier han.

På samme måte som man kan kontrollere lysten til å forsyne seg av maten man har foran seg, lærer man også å kontrollere lysten til å gjøre ting som ikke er bra.

Imamen mener at muslimene møter god forståelse for sin fastetradisjon i Norge.

- Faste finner vi egentlig i alle store religioner som kristendom, jødedom, hinduisme og buddhisme, selv om det er på forskjellig måte, sier han, og fortsetter:
- Nordmenn er snille folk og jeg møter alltid respekt for religionsfriheten og for våre religiøse plikter. Derfor tror jeg at man er veldig fri i Norge, og har mye mer religionsfrihet enn i mitt eget land.

Han forteller at i Pakistan hvor han kommer fra kan ikke Ahmadiyya-muslimer kalle seg muslimer eller hilse på islamsk måte.

- Hvis jeg ber offentlig, risikerer jeg tre års fengsel, forteller han.

Men i Norge er han imam i landets største moské.

LES OGSÅ: Fronter felles verdier (Tekst og video)

Liker ikke forbud

Choudhry Shahid Mahmood Kahloon kjenner ikke til vedtaket om at ansatte i Moss kommune ikke får bruke heldekkende ansiktsplagg på jobb. Men han har ikke sansen for det.

- Jeg sier alltid: Det må være frihet for folk. Hvis de vil kle på seg noe, er det ingen som kan stoppe dem. Og hvis de ikke vil kle på seg godt, er det ingen som kan tvinge dem. På begge sider er det ekstremisme og på begge sider er det tvang. Jeg støtter det ikke, sier han.

Han understreker imidlertid at man må vise ansiktet sitt til politiet dersom myndighetene har mistanke om at en tildekket person er terrorist.