Gå til sidens hovedinnhold

Reparatørene kommer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg så Vedum og Støre på TV forleden brakte det assosiasjoner til en barne-tv serie på sekstitallet som het Pompel og Pilt. Gorgon vaktmester hadde i møte med Pompel og Pilt et stadig tilbakevennende uttrykk hvor han gjentok i det uendelige; reguleres, reverseres, repeteres, repareres.

Reparatørene som i dette tilfellet er Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum skal reversere inntakskravene for lærere. Det som nå er krav om fire i matematikk skal tilbake til tidligere krav med tallverdien tre som inntakskrav. Støre har til stadighet gjentatt at norsklærere ikke trenger fire i matte, men hittil har jeg ikke hørt at det finnes egne skoler for norsklærere, kanskje det kommer.

Før det skjer må vi leve med at lærere brukes til alt, «jack of all trades, master of none» som det heter. En innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen har kommet fram til, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB 2018), at det vil mangle 4700 lærere i 2040. I 2021 er imidlertid situasjonen, ifølge samme SSB, at det blir et overskudd av lærere i 2040. Hvorfor ikke da beholde kravet til fire i matte selv om det da skulle bli færre kvalifiserte søkere.

Noe annet som duoen Støre-Vedum vil se på er å reversere fylkeskommunen Viken. Tidligere uttalelser fra Vedum kan tyde på at kostnader har mindre betydning, reverseres skal det. Tenker en etter er det betimelig å spørre, hvor mange ganger siden Viken ble opprettet har du hatt bruk for fylkeskommunens tjenester. Jeg kan bare svare for meg selv og svaret blir ingen. Da jeg var eksamensvakt kom riktignok lønnen fra fylkeskommunen, men den tjenesten var jo elektronisk. De som ferdes på fylkesvei 118 mellom Moss og Rygge har sikkert lagt merke til den nylagte asfalten. Min påstand er at asfalten har aldri før vært så bra å kjøre på. Hurra for Viken og asfaltleggerne. Nå er det nok ikke like lett som Vedum tror å reversere, men om det blir slik skal det bli interessant å se hva kostnaden blir.

Så langt for demokratiet. Stortinget bestemte at Viken skulle opprettes, det vil si et demokratisk flertall av demokratisk valgte representanter. Nå har det vært valg og vi har fått et nytt storting og en ny regjering. Nye representanter skal utføre sin plikt til samfunnets beste. Men hva er samfunnets beste. Under ett storting er sammenslåtte kommuner og sammenslåtte fylker til samfunnets beste. Ett nytt storting hevder det motsatte. Hvordan henger det da sammen at alt gjøres for samfunnets beste.

Det man kan si er at egentlig er det ingen som kan hevde at de har gjort alt til felles beste når samfunnets beste endrer seg hvert fjerde år. Men rimer det da. Nei det gjør ikke det, det er politikken som bestemmer og den har ingen herrer. Derfor kommer endringene som ideologiske kortslutninger, reguleringer, reverseringer, reparasjoner og ideer, akkurat som for Gorgon vaktmester. Akkurat nå sitter Støre og Vedum og snekrer på en ny plattform, hvilke retning velger de og vil den bli bra for landet. Vi prøver å fortrenge det, men det ultimate spørsmålet trenger seg likevel på, er alle retninger like bra? Selvfølgelig er de ikke det, spesielt når man tar sin politiske hatt på og beveger seg inn i politikkens ideologiske irrganger.

Er det Gorgon vaktmesters mumling jeg hører i det fjerne eller er det våpenstøy fra kampen om velgerne? Folk flest, som det heter på politikerspråk, venter i alle fall spent på resultatet fra forhandlingene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.