Det kan bli du som må gi den første hjelpen

Når det virkelig gjelder: Gode kunnskaper er helt avgjørende når det kreves.

Når det virkelig gjelder: Gode kunnskaper er helt avgjørende når det kreves. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Å lære seg førstehjelp kan fort vise seg å bli den beste investeringen du noen gang har gjort, skriver Geir Østbor (leder Moss Røde Kors) i denne kronikken.

DEL

Aktuell kommentar Kritiske situasjoner kan oppstå hvor som helst og når som helst. Sannsynligheten er absolutt tilstede for at akkurat du en gang er først ute til en bilulykke eller sitter ved noen som setter mat i halsen.

Selv om vi i Norge har effektive og godt organiserte nødetater, er det ofte behov for at mannen i gata må bidra med livreddende førstehjelp og akutt bistand før hjelpen kommer frem. I en fersk undersøkelse oppgir kun fire av 10 at de tør å sette i gang med livreddende førstehjelp i de mest vanlige situasjonene der førstehjelp kan redde liv. Norge trenger et førstehjelpsløft.

Å lære seg førstehjelp kan fort vise seg å bli den beste investeringen du noen gang har gjort. Alle kan enkelt lære elementære grep som kan løse en kritisk situasjon. Du kan redde livet til en på bussen, en på jobb, eller en du har på middagsbesøk en vanlig tirsdag.

Mange mennesker kan bidra til at flere lærer førstehjelp. Foreldre, håndballtrenere og arbeidsgivere er alle eksempler på aktører med innflytelse som kan legge til rette for bedre livreddende kunnskaper i befolkningen.

Som arbeidsgiver kan du vurdere å sørge for at dine ansatte får tilbud om førstehjelpskurs. En slik aktivitet er ikke bare livsviktig, men også populært. Så mange som åtte av 10 er positive til å gjennomføre førstehjelpskurs i regi av jobben.

Dersom du er forelder, håper vi du vil snakke med barnet ditt om hvordan man kan hjelpe andre dersom uhellet er ute. Får man opplæring i grunnleggende førstehjelp allerede som barn vil det å kunne yte førstehjelp være mer naturlig gjennom hele livet.

Hvorvidt man kan bidra til å redusere skadeomfanget når uhell er ute dreier seg om flere ting enn førstehjelp, som for eksempel brannøvelser i hjemmet og tilstrekkelig med blod i blodbanken. Ferske tall viser at så få som to av 10 har gjennomført brannøvelse hjemme de siste 5 årene, og at kun 2% av befolkningen gir blod. Brannskader på personer kan være nokså omfattende, og en eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere. Vi i Moss Røde Kors håper at bevissthet om dette kan føre til at tallene ser bedre ut neste gang vi tar pulsen på befolkningens evne til å ta grep for egen og andres trygghet.

Gode nok kunnskaper om førstehjelp i befolkningen er en dugnad hvor vi alle må gjøre en innsats. Undersøkelsen Røde Kors har gjennomført, viser at vi sammen har en vei å gå, og vi oppfordrer alle til å lære seg førstehjelp, undersøke mulighetene for å bli blodgiver, og gjennomføre brannøvelser med familien.

Hver og en av oss kan ved enkle grep være med på å gjøre en forskjell som kan redde liv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken