Gå til sidens hovedinnhold

Rusreformen: Straff eller hjelp?

DEBATT

Nå har reformen blitt kuttet og pusset på i en god stund hos våre politikere, men begynner den å nærme seg noe som er godt nok?

Alle aktørene på rusfeltet er helt enige om at tunge rusmisbrukere skal få helsehjelp istedenfor bøter og straff.

Når det kommer til de yngre, ungdommen vår, så er feltet og folket splittet. Jeg hører sterke og troverdige meninger fra tidligere og nåværende brukere ang om det er greit at politiet og rettsvesenet har den rollen de har i dag. Noen sier politiet ødela livet deres, og andre sier politiet reddet livet deres.

Er det en for stor sjanse å ha en så liberal rusreform som ble først foreslått?

Tør vi ta en så stor sjanse med våre ungdommer?

Mine egne møter med politiet har vært til en viss grad forebyggende, og jeg har heller ikke blitt bøtelagt ved mine arrestasjoner. Det er viktig at vi har et skille på hva som er rett og galt. Og før vi har utviklet et stort rusproblem så er faktisk de fleste rusmidler så skadelig at det bør være ulovlig, å få konsekvenser. Man hører nesten i alle innlegg og debatter at det er snakk om Oslo øst og vest. Jeg kommer ikke fra Oslo, og det gjør strengt tatt ikke de fleste i Norge. Jeg tror de fleste politifolk i Norge behandler ungdommer som har kommet borti rus på en grei måte.

Jeg mener at for å redde sårbare mennesker fra et liv i rus og avhengighet, så må de følges opp med den beste oppfølgingen vi er i stand til å gi. Og det mener jeg bør innebære konsekvenser som gjør at ungdommene tenker seg om neste gang.

Stian Solem. Våler Krf

Kommentarer til denne saken