Her er årets russeknuter i Moss – 16 drøye er tatt bort

KNUTER: Russepresident Hanne Klausen Dahlby og Anna Maria Huschka, aksjonsleder, tar bort de drøyeste russeknutene.

KNUTER: Russepresident Hanne Klausen Dahlby og Anna Maria Huschka, aksjonsleder, tar bort de drøyeste russeknutene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mosserussen gjør endringer i årets russeknuter. Alt som kan oppfattes trakasserende og de drøyeste sex-knutene blir tatt bort etter #metoo-kampanjen og regler fra rektor.

DEL

En russeknute som gikk ut på å ha sikker sex med tre vitner, er blant dem som mosserussen har sett seg nødt til å fjerne.

– Der oppfordres det nesten til filming med snapchat, bilder og annet. Det kan man ikke, så den fjernes, sier Hanne Klausen Dahlby, årets russepresident i Moss.

Presidenten er felles for de rundt 500 russene på Kirkeparken og Malakoff videregående. Sammen med russestyret har hun tatt bort 16 knuter fra fjorårets oversikt.

Ti russeknuter er tatt bort grunnet det som har kommet fram om sex og trakassering i #metoo-kampanjen. Seks knuter er tatt bort grunnet en kontrakt mellom russen og rektorene på skolene.

Selv om 16 russeknuter er tatt bort, er det 108 igjen. Se oversikten over alle knutene nederst i artikkelen.

Ingen skal trakasseres

– Russetiden skal i hovedsak foregå utenfor skolen og er forbeholdt russ, og ikke alle rundt, sier Dahlby.

Rektorene på Kirkeparken og Malakoff har av den grunn, etter erfaringer fra tidligere år, formulert en kontrakt med russen.

I kontrakten står det alt fra at russen ikke skal søle med vann på skolen, til at skolens øvrige elever ikke skal mobbes eller trakasseres.

Russeknuter knyttet til at man skal komme med nedsettende kommentarer eller andre fysiske fornærmelser overfor førsteklassinger har de enten endret eller tatt bort.

– I stedet for at man skal bite en førsteklassing i leggen, skal man heller holde en i hånden, sier Dahlby som et eksempel på justert knute.

Sex på tinderdate

Russen synes det er viktig å skjerme førsteklassingene.

– Jeg husker selv tilbake til da jeg var ny. Man så veldig opp til tredjeklassingene. Når man prøver å finne seg selv og sin rette plass, kan det fort være man gjør noe dumt, sier Dahlby.

Blant knutene som er tatt bort, finner man også en som går ut på å springe naken gjennom gågata. En annen som er tatt bort går ut på å ha sex med en tinderdate.

– Vi kan ikke oppfordre til noe slikt. Man kan risikere at det sitter en 60-åring i andre enden som man avtaler å møte, sier presidenten.

ENDRINGER: Russepresident Hanne Klausen Dahlby og Anna Maria Huschka i russestyret er spent på hvordan den øvrige russen reagerer på endringen i russeknutene.

ENDRINGER: Russepresident Hanne Klausen Dahlby og Anna Maria Huschka i russestyret er spent på hvordan den øvrige russen reagerer på endringen i russeknutene. Foto:

– Ikke fjernet alt

Russepresidenten og Anna Maria Huschka, som har fått tittelen aksjonsleder, er spente på hvordan russen kommer til å ta imot endringene i russeknutene.

– Noen kommer til å reagere. Men da har vi hvert fall sagt hva som ikke er greit, sier jentene.

Knutene de mener er drøyest av dem som er igjen, er kongla (sex utendørs) og en knute som går ut på å ha sex med sju forskjellige personer over sju dager. Der har russen lagt til «husk og spør pent hver gang».

– Vi har ikke fjernet alt av seksuelle ting, det hadde vært rart. #metoo har vært veldig positivt, men vi forsøker også å be alle vise sunn fornuft, legger Dahlby til.

108 knuter igjen

Begge jentene er av oppfatningen at russen ikke er veldig interessert i russeknuter lenger.

– Det er få jeg kjenner som faktisk har kjøpt lue, sier Dahlby.

– Folk er mer opptatt av å gjøre noe for moro skyld og føre tradisjonene videre. De er ikke nødvendigvis så opptatt av å få noe i lua, legger Huschka til.

Selv om 16 russeknuter er tatt bort, er det fremdeles 108 knuter igjen for årets russ å ta fatt på.

Her er alle russeknutene i Moss 2018:

Klikk på bildene for å forstørre dem.

Artikkeltags