De siste årene har det nemlig vært flere tilfeller av smittsom og svært farlig hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) blant norske avgangselever.

– Vi anbefaler alle å vaksinere seg før russetiden. Russen er midt i den mest risikable alderen, og kyssing øker risikoen for rask spredning av smitte. I tillegg kan det «harde» livet russen lever, nedsette immunforsvaret. Derfor ser vi hvert år tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse hos russ, sier Gunnar Hasle, lege og spesialist på infeksjonssykdommer, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bedre beskyttelse

Nye vaksinasjonsmuligheter på markedet gjør at russen nå kan få bedre beskyttelse mot smitte. For å være vaksinert mot alle typene som sirkulerer i Norge, trenger man nemlig to ulike vaksiner - gruppene som dekker A, C, W og Y og den nye meningokokk B-vaksinen. Vaksinasjonen bør starte nå.

– Personer som ønsker beskyttelse mot alle de vanligste gruppene av meningokokkbakterien som har sirkulert i Norge de senere årene (C, W, Y og B), må vaksinere seg med begge vaksinetypene, sier Sara Watle, overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, til ANB.

Festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn øker risikoen for smitte når russen er sammen.

Gratis vaksine

For tredje året på rad tilbyr Buskerud fylkeskommune russen i fylket gratis vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse.

– Vi er opptatt av våre elever, og håper russen benytter seg av muligheten til å ta vaksinen, sier leder av hovedutvalget Sissel Urke (V).

Nakken mest vanlig

Det mest kjente symptomet på hjernehinnebetennelse er stivhet i nakken.

– Det vil si at det er vanskelig å legge haken på brystet eller pannen på knærne. Om man lar pasienten ligge på ryggen og løfter opp hodet, vil pasienten ofte følge med overkroppen for å unngå at hodet bøyes forover, forklarer lege Gunnar Hasle.

Den mest dødelige varianten er når man blir syk veldig fort.

– Man føler seg veldig syk, selv om det ikke er noe å finne ved legeundersøkelsen. Pasienten kan ha høy feber bare én time etter at man har vært frisk og i full aktivitet, sier Hasle.

Om man finner blødninger i huden, er det et tegn på meningokokksykdom.

– For å se om det er blødninger, kan man presse på flekkene med et glass eller en brille. Hvis ikke flekkene forsvinner, tyder det på blødninger. Med høy feber og slike blødninger, må ambulanse tilkalles øyeblikkelig, understreker Hasle. (ANB)

Fakta

  • Symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse er i begynnelsen oftest vage og inkluderer feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast.
  • Sykdommen kan utvikle seg svært raskt og gi et alvorlig sykdomsbilde i løpet av få timer.
  • Ved blodforgiftning kan pasienten få ørsmå prikkformede hudblødninger.
  • Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er symptomer som kan komme sent i forløpet av en hjernehinnebetennelse.