I Norge har vi en uteksamineringskultur helt uten like, nemlig russetiden. Etter 13 års skolegang skal endelig avgangselevene få lov til å feire friheten og oppnåelsen av et fullført liv fylt med prøver, fagsamtaler, fagartikler og mye mer. Man feirer i en måneds tid, men den perioden er også den mest stressende og mest krevende perioden i hele deres 13 års skolegang, nemlig eksamenstiden. Men tingen er at det ikke trenger å være slik. For å gjøre russetiden best mulig, trenger vi å flytte russetiden til etter eksamen.

Vi i Unge Høyre ønsker at avgangselevene skal kunne få de best mulige karakterene på eksamen, i tillegg til å ha den beste mulige russetiden. Slik det er nå, så går ikke det an. Nå må man velge mellom hva man skal prioritere av russetiden og det å fokusere på eksamen.

Dersom man ønsker gode karakterer på eksamen, så må man ofte ofre å dra på fester og å være ute med venner i en periode der man egentlig skal feire og ha det moro. Man kan si at det går an å prioritere slik at man får til en fin balanse, og selv om det kan gå an, så er det så unødvendig når man bare kan flytte hele ordningen. I tillegg, så er det mange som ikke greier å prioritere og som verken møter opp på skolen eller øver på fritiden sin. Noe som vil ha ganske negative konsekvenser. Dersom man flytter russetiden til etter eksamen, vil man ikke støte på dette problemet.

At russetiden er rett før eksamen kan man kalle feilet politikk. Det ble iverksatt av Arbeiderpartiet i 1979 for å prøve å roe ned russetiden. Slik ting er nå, så vil nok en del si at russetiden er blitt mer rastløs og omfattende, enn rolig. Å tro at dette kommer til å endres i nær tid blir for naivt. Derfor er det på tide at man retter opp i problemet, og gjør perioden mer tilrettelagt for elevenes velvære.