– Det var en veldig lærerik opplevelse som har lært meg mye om mat og matfaget, sier Magnus Gaarder Lie.

– Jeg synes det var veldig gøy og lage mat sammen med de andre på gruppa mi. Jeg følte vi jobbet veldig bra sammen og hadde bra kommunikasjon, sier Andreas Thøgersen Christiansen.

– Også det å servere gjestene og se at de likte maten vår, sier Martine Åmlid-Olsson.

Helt til topps

Sammen med Peder Høiby, Max Theodor Snellingen og Tale Linea Børve Nilsen stakk Rygge-elevene av med seieren i konkurransen «Restaurant ung» som Glemmen videregående i Fredrikstad, og lærer på mat- og restaurantfag Petter Grøtvedt Kildebo, har gått i bresjen for å få til i Østfold.

– Med «Restaurant ung» har vi gitt disse elevene et innblikk i faget, og hva det betyr å være kokk. Når de 1. mars 2023 skal velge videregående skole, så får vi håpe at kokkelinjen blir et alternativt, sier Kildebo.

– Elevene var kjempedyktige, alle som var med. Vi så en fantastisk innsats fra samtlige, og ble veldig imponerte over alle som deltok.

Elevene fra Rygge ungdomsskole var Moss' bidrag til årets konkurranse. De fikk låne Short Stop cafe på Evje golfbane, hvor de serverte foreldre og lærere.

– Det gikk veldig bra med oss i konkurransen! Vi vent hele «Ung rasturant», og knuste seks andre skoler. Maten vi lagde var en tre retters med røkt laks, syltet gresskar, ristede gresskarkjerner og blåskjellremulade til forrett. Til hovedrett hadde vi kyllinglår- og bryst, ovnsbakte gulrøtter og saltet minipoteter. Til dessert hadde vi karamellisert eple, en slags yoghurtkrem, ovnsbakt hvit sjokolade, hasselnøttkake og hippen-kjeks til dessert, forteller en av kokkene, Andreas Thøgersen Christiansen.

Stolt skole

Elevene fikk jobbe med hver sin rett, samt samarbeide med å dekke opp og hjelpe til med servering. Underveis presenterte de hver sin respektive rett.

Til slutt fikk gjestene i oppgave å fylle ut et vurderingsskjema hvor det blant annet ble spurt om kvalitet, utseende, smak og hvor mye man hadde vært villig til å betale for denne retten på en restaurant.

Elevene vant konkurransen på bakgrunn av det gode samarbeidet, kommunikasjon, kvalitet samt meget god orden og hygiene. Vinnerpremien var japanske kokkekniver.

– Skolen og faglærer er veldig stolt over elevenes prestasjon under hektiske forhold og at maten som ble servert var av en svært høy kvalitet, sier lærer på Rygge ungdomsskole, Espen Georgsen.

– Jeg synes det var veldig gøy å forsøke meg som kokk! Det var gøy å lage maten og å se at gjestene ble glade og likte maten, sier elev Andreas Thøgersen Christiansen.