Vil opprette nytt tilbud til folk med psykiske lidelser

Viktig: – Det er veldig viktig å satse på psykiatri, sier Sølvi Weum fra Rygge, som selv er bruker av kommunens aktivitetsgrupper for folk som sliter psykisk.

Viktig: – Det er veldig viktig å satse på psykiatri, sier Sølvi Weum fra Rygge, som selv er bruker av kommunens aktivitetsgrupper for folk som sliter psykisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Folk med psykiske lidelser i Rygge kan få et nytt tilbud: Fontenehus. – Veldig positivt, sier Sølvi Weum.

DEL

Hun var en av brukerne som fortvilte da Solstua aktivitetssenter i Rygge ble lagt ned ved nyttår av økonomiske årsaker. Men nå vil Rygge kommune opprette et såkalt Fontenehus for folk med psykiske helseproblemer.

– Veldig positivt, og overraskende. Det trengs virkelig, sier Sølvi Weum.

– Det er veldig viktig å satse på psykiatri. Her er det mye som feies under teppet, og særlig for menn. Det er flest kvinner som får hjelp. Vi har mer sosialt nettverk, og vi har hverandre. Men vi som kommer oss ut og får hjelp, er bare toppen av isfjellet, sier Weum.

LES OGSÅ: Om psykiatri-tjenesten i Rygge kommune

Grupper

Hun kan fortelle at det har gått bra med brukerne etter at Solstua ble nedlagt:

– Vi har beholdt de fleste aktivitetsgruppene, men nå er vi underlagt Fjellom 4. Gruppene er veldig viktige for oss, for da har vi noe å gå til, sier Weum.

Rådmannen forslår at Rygge kommune søker midler til oppstart av Fontenehus. Formannskapet behandler saken på torsdag:

– Dette er et tilbud til personer med psykiske lidelser, et dagtilbud, men også i helger og høytider. Mange av våre innbyggere med psykiatriske diagnoser har tilbud om samtaler hver 14. dag, og da er det viktig med et tilbud imellom, sier ordfører Inger-Lise Skartlien.

– Etter at vi la ned Solstua ser vi at det er behov for å etablere noen alternativer. Men dette er et tilbud hvor brukerne skal være aktive selv. Hensikten er at man skal jobbe, både innad i huset, eller utadrettet aktivitet, og noen skal tilbakeføres til arbeidslivet. Dette er hjelp til selvhjelp, sier Skartlien.

– Og økonomisk?

– Kommunaldepartementet har midler som gjør at hvis vi etablerer eller søker om å etablere Fontenehus i 2015, får vi dekket en stor del av driftsutgiftene det første året, og også senere vil vi kunne få driftstilskudd. Tilbudet vil bli mer aktivitetsrettet enn Solstua var, sier Skartlien, som har besøkt Fontenehuset på Tøyen i Oslo:

– Det jeg så der var kjempebra. Brukere var veldig ivrige. Noen var der hver dag, andre var innom noen ganger i uka, sier Skartlien, som mener tilbudet bør plasseres sentralt i Rygge.

Sårbar gruppe

– Tilbudet treffer en sårbar brukergruppe som vi i kommunen ikke helt treffer med tilbud. Det er veldig arbeidsrettet, og vil ifølge Nav-lederen fylle et tomrom i Rygge. Vi synes vi får gjort for lite for å forebygge for denne gruppen, sier kommunalsjef Siri Bækkevold.

– Men dere la jo ned Solstua?

– Ja, men vi ivaretar brukerne på Fjellom 4. Men Fontenehuset kan vi få til fordi det finnes statlige midler, og det er veldig positivt. Det arbeidsrettede fokuset passer også veldig godt for yngre brukere, sier Siri Bækkevold.

Artikkeltags