De tidligere eierne Orkla (40 prosent), Thon Holding (40 prosent) og Østfold Energi (20 prosent) har inngått en avtale med investeringsselskapet Jotunfjell Partners om salg av Rygge Sivile Lufthavn, melder Jotunfjell i en pressemelding tirsdag kveld.

Målet for den nye eieren er å få på plass ny drift av lufthavnen. De tar sikte på oppstart i 2018 eller 2019.

– Vi har drevet taxfree-salg og annen handelsvirksomhet på flere flyplasser, vi kjenner flyplassen på Rygge godt og har et mål om ny flyplassdrift. Gjennom dialog med RSL om deres forsøk på videre drift har vi lært at det er mye som skal klaffe og det vil ta tid å etablere et forsvarlig trafikkgrunnlag. Kanskje blir det oppstart i 2018, men det godt mulig at det ikke skjer før 2019, sier Kristoffer Olsen i Jotunfjell Partners AS.

Ressurser og ekspertise

– Hva må til for å få drift i 2018/19?

– Enkelt sagt må vi ha fly på flyplassen og passasjerer på flyene.  Vi må ha et konkurransedyktig tilbud til flyselskapene, være konkurransedyktige på pris og på trafikkgrunnlag. Det er oppgaver som vi kommer til å gyve løs på nå, sier talsperson for Jotunfjell Partners, Geir Arne Drangeid.

– Hva vil dere gjøre annerledes enn de tidligere eierne for å klare dette?

– Vi har mobilisert med ekspertise og kunnskap ved siden av finansielle ressurser. Vi har stor respekt for arbeidet som er gjort tidligere, og det er ikke selvsagt at vi lykkes. Men vi er innstilt på å forsøke, sier Drangeid.

Investeringsselskapet har finansiell kapasitet og har alliert seg med personer som har relevant erfaring:

Blant disse er Espen Ettre. Han har over 20 års erfaring fra sentrale roller på Oslo Lufthavn OSL. Nå går han inn i styret i Rygge Sivile Lufthavn. Det gjør også Roel Huinink, som har hatt lederposisjoner på lufthavnene Schiphol og Arlanda, og Alf Reidar Fjeld som har vært adm. direktør ved Sandefjord Lufthavn Torp.

Fakta: Jotunfjell partners

  • Privateid investeringsselskap etablert i 2001
  • Aktiv eier som utvikler og eier selskaper i Norge, Sverige, Finland, Island og Storbritannia
  • En rekke engasjementer innen butikkdrift med vekt på mote og tax-free, blant annet Airport Retail Group, Elite Foto, Steen & Strøm Magasin, Gullfunn, Nye Notabene, Pagelle og Camilla Malmströms
  • Virksomheter eid av Jotunfjell Partners sysselsetter totalt over 1400 personer

Kilde: Pressemelding fra First House

 

Rygge Airport

– Har dere planer om samarbeid med Rygge Airport?

– Planer er det ikke. I planarbeidet har vi konsentrert oss om vårt eget arbeid. Men det er naturlig at vi vil ha en dialog med dem, sier Geir Arne Drangeid.

DIGITALT MAGASIN: Slik har de kjempet for Rygge  

Senere tirsdag kveld kommer det frem at de to selskapene faktisk skal møtes. I en pressemelding sendt ut sent tirsdag kveld kommenterer styreleder Ole Kr. Sivertsen det slik:

« Vi håper denne støtten kan komme sitt formål til gode ved at Rygge Airport AS og Jotunfjell Partners AS finner grunnlag for et samarbeid fremover tuftet på  at disse to aktørene synes å ha en sammenfallende målsetting om å reetablere sivil flyplassdrift på Rygge», sier Ole K. Sivertsen, styreleder i Rygge Airport AS.

Møtet skjer etter påske.

Håkon Mageli i Orkla sier til NRK at han er glad for at RSL har fått nye eiere.

Sent i mars skrev Moss Avis at salgsprosessen rundt flyplassen var godt i gang. Jotunfjell Partners drev tidligere tax-free-butikken på Rygge. Investeringsselskapet ble lansert som kjøper 29. mars.

– Selskapet ønsker i utgangspunktet både å eie og å drive flyplassen. Det pågår en dialog, ikke forhandlinger, med aktører rundt flyplassen. Vi har begynt å se på muligheten for ny drift, og akkurat nå er vi i regnemodus. Det regnes på om det er interessant å få til ny drift på Rygge, sa Geir Arne Drangeid i First House, som nå er talsperson for Jotunfjell Partners, til Moss Avis den gang.

Kjenner Rygge godt

– Vi har drevet taxfree-salg og annen handelsvirksomhet på flere flyplasser, vi kjenner flyplassen på Rygge godt og har et mål om ny flyplassdrift. Gjennom dialog med RSL om deres forsøk på videre drift har vi lært at det er mye som skal klaffe og det vil ta tid å etablere et forsvarlig trafikkgrunnlag. Kanskje blir det oppstart i 2018, men det godt mulig at det ikke skjer før 2019, sier Kristoffer Olsen i Jotunfjell Partners AS i en pressemelding.