I 2019 omkom 86 personer av drukning i Norge, hvorav 73 var menn og 13 kvinner. Det betyr at det er en nedgang på antallet drukninger fra 2018 hvor 102 personer druknet.

Det kommer fram av tall fra Redningsselskapets drukningsstatistikk.

– Til tross for en nedgang fra året før, er drukningstallene fremdeles altfor høye, og noe som bør tas på alvor av myndigheter og samfunnet for øvrig, påpeker Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Ifølge statistikken var det to drukningsulykker i Østfold i fjor. En i januar og en i februar.

Begge disse ulykkene er registrert til å ha skjedd som følge av fall fra land eller brygge i elv/sjø/vann.

Drukning i forbindelse med bading og etter fall fra land eller brygge er for øvrig ulykkestypene med størst nedgang. Fra fritidsbåt, inkludert kajakk og kano, druknet det derimot sju flere enn i 2018, melder Redningsselskapet.

Les også: Fortviler over drukningstallene nasjonalt, men her lokalt er det en oppløftende utvikling

Flest voksne menn

Blant dem som omkom etter drukning i fjor var det fire barn.

– Norske skolebarn har dårligere svømmeferdigheter enn i våre naboland. Derfor bør vi satse mer på å lære alle å svømme, og ikke minst sørge for å ha vann i bassengene. Vi trenger et nasjonalt krafttak for å få ned drukningstallene, sier Rimestad videre.

Drukningsstatistikken fra Redningsselskapet for 2019 viser ellers at godt voksne menn er overrepresentert. Over halvparten er menn over 40 år. De fleste som drukner har enten falt i sjøen fra land eller fritidsbåt.

– Vi har en nullvisjon mot trafikkulykker, der det brukes store ressurser og hvor resultatet er at antall drepte på veiene har gått drastisk ned. Tilsvarende ønsker vi at myndigheter og andre aktører går i bresjen for en nullvisjon mot drukning, en nasjonal dugnad som kan bidra til å få ned drukningstallene, sier Rimestad.

Fylkesoversikt drukning 2019:

Rogaland 14

Nordland 11

Trøndelag 9

Møre og Romsdal 8

Hordaland 7

Vest-Agder 6

Troms, Akershus, Telemark 5

Sogn og Fjordane 3

Finnmark, Østfold, Vestfold, Oslo, Aust-Agder 2

Buskerud, Hedmark 1