Gå til sidens hovedinnhold

Salget av nye boliger gikk ned i 2019: – Haster med å legge til rette

Artikkelen er over 1 år gammel

I Østfold gikk salget av nye boliger i 2019 ned med fire prosent sammenlignet med 2018.

– Våre tall viser at det igangsettes nesten 1000 færre boliger enn boligbehovet på nærmere 2000 i Østfold. Noe som vil få konsekvenser for boligprisene fremover, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding.

Det var lav igangsetting av nye boliger på landsbasis, og i Østfold var det en nedgang på 27 prosent av igangsetting av boliger i 2019 i forhold til 2018.

– Igangsetting og salg på et lavt nivå skaper usikkerhet om boligforsyningen inn i 2020 med mulige virkninger for sysselsettingen. Det må tilrettelegges for en større andel rimelige boliger utenom bysentra for å opprettholde en bredde i boligtilbudet som er tilpasset gjennomsnittlige inntektsnivå, uttaler Jæger.

– Må regulere for det dobbelt av behovet

Boligprodusentenes forening etterlyser politiske avklaringer.

– Det haster med å legge til rette for ny boligbygging som kan være tilpasset husholdningens gjennomsnittlige inntektsnivå. For å oppnå dette må man regulere for det dobbelt av boligbehovet. Hastigheten på planprosesser bør halveres fra dagens nivå, forklarer Jæger.

– Boligprodusentene må satse enda mer på de kostnadseffektive boligkonseptene, og myndighetene må bidra til at planprosessene effektiviseres gjennom standardisering og digitalisering, uttaler den administrerende direktøren.

Les også

Budkrig sendte prisen på denne eneboligen rett til værs

Størst nedgang i salget av eneboliger

Boligprodusentenes Forening har i samråd med Prognosesenteret lagt fram statistikk som viser at det var OBOS som igangsatte flest boliger i Norge i 2019. På andre og tredjeplass kom Systemhus og Mesterhus.

– Ser vi på de ulike boligtypene, viser resultatet for året størst nedgang i salget av eneboliger. Nedgangen for eneboliger endte 17 prosent under 2018. Salget av leiligheter lå en prosent under året før, mens salget av småhus fikk en vekst på 12 prosent, står det i pressemeldingen.

Igangsettingen for 2019 fordelt på boligtype viser en nedgang på 22 prosent for leiligheter, 9 prosent for eneboliger og en prosent for småhus sammenlignet med 2018.

Total igangsetting av boliger og fritidsboliger i 2019 var på 29 220 enheter.

Kommentarer til denne saken