Samler inn penger til forskning på demens

DEMENS: Elevene på Malakoff skal denne uken samle inn penger til forskning på demens. Bak fra venstre sitter Nicoline Leegaard Kvennsjø, Elsa Gebreselassie, Nora Johansen. Foran sitter lærer Heidi Østlie og Madline Hauslo.

DEMENS: Elevene på Malakoff skal denne uken samle inn penger til forskning på demens. Bak fra venstre sitter Nicoline Leegaard Kvennsjø, Elsa Gebreselassie, Nora Johansen. Foran sitter lærer Heidi Østlie og Madline Hauslo. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uken skal elever på Malakoff selge kaker og gå med bøsser for å øke kunnskapen om sykdommen demens.

DEL

Elsa Gebreselassie, Madline Hauslo, Nicoline Leegaard Kvennsjø og Nora Johansen er blant elevene på helse- og oppvekstlinjen på skolen som skal være med på Demensaksjonen.

– Vi skal samle inn penger til forskning på demens. Til de som arbeider med å finne ut hvorfor noen personer får demens, forklarer Elsa.

– Forferdelig sykdom

Vi møter videregåendeelevene på Malakoff. Allerede mandag starter de med bøssebæringen. Totalt fra skolen vil rundt 180 elever bidra, flesteparten fra første trinn.

– Det er en forferdelig sykdom. Vi ønsker å hjelpe til det vi kan for dem som er pårørende og som er berørt av dette, sier Madline.

Aksjonen er i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen. Mandag var Vivian Sandvold, leder i Moss og omegn Demensforening, til stede på skolen for å fortelle om sykdommen. Hun er en av dem som står for organiseringen av aksjonen i mossedistriktet.

– Jeg er veldig imponert over entusiasmen til ungdommene, og så håper jeg at folk er flinke til å ta dem imot når de kommer, sier Vivian.

GOD SAK: Elevene Eva Mirina Nilsen og Zabi Jafari skal gå med bøsser på henholdsvis Jeløy og Krapfoss. Bak står Vivian Sandvold.

GOD SAK: Elevene Eva Mirina Nilsen og Zabi Jafari skal gå med bøsser på henholdsvis Jeløy og Krapfoss. Bak står Vivian Sandvold. Foto:

LES OGSÅ: Kapasitetsutfordringene på Kalnes fortsetter - vil benytte seg av Moss i vinter

500 elever

Av de innsamlede kronene på kakesalg og bøssebæring så går 15 prosent til elevene, resten til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– I fjor var det en skoleklasse på 19 elever som var med på dette. I år er Malakoff, Våk og Rygge ungdomsskole med på aksjonen. Totalt er det over 500 elever, sier en meget fornøyd leder.

Nora Johansen har et nært forhold til sykdommen demens. I sommer døde hennes bestefar som hadde sykdommen.

– Det var ikke veldig hyggelig å se hva sykdommen gjorde med ham. Etter hvert så oppførte han seg ikke som bestefaren min. En gang så var jeg en uke sammen med bestefar og mormor. Helt på slutten av oppholdet da jeg skulle hjem ble han overrasket og spurte hvor lenge jeg hadde vært der, sier Nora.

FULGTE MED: Elevene fulgte godt med da Vivian Sandvold fortalte om sykdommen demens.

FULGTE MED: Elevene fulgte godt med da Vivian Sandvold fortalte om sykdommen demens. Foto:

LES OGSÅ: Magnhild (91) fra Rygge måtte sitte ti timer i kø på akuttmottaket på Kalnes

Pårørende gjorde inntrykk

Mange har opplevelser med familiemedlemmer eller venner som har fått sykdommen. Og det er ikke tvil om at helseelevene på Malakoff har latt seg engasjere, særlig etter at de forrige uke fikk møte pårørende familiemedlemmer.

– Det gjorde virkelig inntrykk på elevene, og skapte et voldsomt engasjement, sier lærer Heidi Østlie.

Bøssebærerne vil bli å finne over hele distriktet i løpet av de nærmeste dagene.

Torsdag er det også åpen kinodag i Moss hvor filmen Still Alice vil bli vist. Dette i regi Moss og omegn Demensforening. Før filmen vil det bli holdt et foredrag og det vil bli salg av vafler og kaffe.

Fakta om demens

I dag har 77.000 mennesker i Norge demens, og antallet vil trolig dobles fram mot 2040.

Demens rammer først og fremst eldre, men også yngre personer kan få demens.

På verdensbasis lever nesten 50 millioner med demens, et tall som vil øke til mer enn 150 millioner fram mot 2050.

Demens er en dødelig hjernesykdom.

Demens fører til dårlig hukommelse, problemer med daglige gjøremål og personlighetsendringer.

Det finnes i dag ingen kur mot demens.

For å finne medisiner og behandling, trengs forskning.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende, og finansierer demensforskning gjennom innsamlede midler.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken