Gå til sidens hovedinnhold

Senk farten-det sparer mange liv

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Farten dreper. Hver time på dagen blir mange dyr lemlestet og drept i trafikken. Årlig blir omkring 6000 hjortedyr skadet eller drept på veier og jernbaner. Ved å senke farten med bare 10 km i timen halveres antall ulykker.

Sammenhengen mellom fart og antall elgpåkjørsler ble undersøkt i Sverige av Seiler (2005). En fartsreduksjon på to km i timen fører ifølge undersøkelsen til en reduksjon av antall ulykker på 15 prosent, og en fartsreduksjon på 10 km i timen fører til en reduksjon av antall ulykker på 56 prosent.

Særlig i tida rundt solnedgang og soloppgang er det stor fare for kollisjoner med hjortedyr. Hver dag smeller det mange steder i landet, og dyr ligger igjen i veibanen i store lidelser eller rømmer til skogs med skadene sine. Mørketallene er store – mange dyr blir ikke funnet under ettersøk og mange bilførere melder heller ikke fra.

Man sparer ikke mer enn omtrent 5 minutter ved å kjøre 80 km i timen i forhold til 70 km i timen. De fem minuttene er ikke verdt den høye risikoen for sammenstøt med ville dyr, med de alvorlige konsekvensene det kan få for dyr og mennesker. Vis hensyn og senk farten – det sparer mange liv og mye lidelse.

Ekstrem elgfare i deler av Østfold – nå får bilistene kraftige advarsler

Høysesong for viltpåkjørsler - vet du hva du skal gjøre om ulykken inntreffer?

Mange rådyrpåkjørsler – ber folk være obs

Kommentarer til denne saken