Marie Thrane (28) fikk tidlig slippe til på kjøkkenet hjemme med eksperimentering, prøving og feiling. Siden den gang har hun tatt en master i folkehelsevitenskap og er i dag rådgiver på Høyskolen Kristiania. I 2020 ga hun ut boka «Middag for 25 kroner», og hun viser stadig fram nye retter på instagramkontoen @mariethrane.

**Se tre oppskrifter nederst i artikkelen**

– Jeg ønsker at middagen skal være sunn, enkel og rimelig, sier hun over gryta på kjøkkenet hjemme på Kampen i Oslo.

Bærekraft er et viktig element, og hun påpeker at rotgrønnsaker og belgfrukter ofte kan være et alternativ til kjøtt. Ikke minst er det langt rimeligere. Thrane og samboeren spiser mye plantebasert mat, men ikke bare.

– Hvis du spiser mye vegetar, kan du koste på deg litt dyrere kjøtt, fra produsenter med bedre dyrevelferd, de gangene du ønsker det. Da lærer man seg å sette skikkelig pris på det, og så er man sikker på at kjøttet holder god kvalitet.

Denne dagen er det indisk – chana masala med blomkål – som står på menyen. Thrane følger en av sine egne oppskrifter, men anbefaler også folk å prøve seg fram på egen hånd.

– Det er lov å leke med maten, finne ut hva man kan variere med. Hvis det ikke fungerer, har man i hvert fall lært noe til neste gang.

For å holde svinn og budsjett nede, har hun god oversikt over hva som finnes av rester, både av retter og råvarer.

– Har du laget for mye, kan du ta det med på jobb dagen etter, eller så kan du lage en variasjon neste dag basert på det du har. Tilsett noen flere grønnsaker eller fløte, for eksempel.

Les også

«Ei bestemor i livet skulle alle ha»

Sild

– I ny og ne byr de seg fram i fiskedisken, så sølvglinsende og fine – og ikke minst så miljøvennlige og sunne som det går an å bli, sier Yngve Ekern, kommunikatør og matskribent.

– Ser du en sild, så slå til, vær så snill, ber Ekern.

Han sier man kan være så heldig at man finner sild til godt under femtilappen per kilo. Ekern mener de aller fleste, selv de mest miljøbevisste, stimer forbi sildedisken.

– Uten tanke på at for en latterlig lav pris tilbys vi her mat som er alt vi ønsker at maten vår skal være.

Han sier silden er bærekraftig, sunn og norsk.

– Helt fram til 1970 var sild populær hverdagsmat. Men da skjedde det to tragiske ting. Silda forsvant på grunn av overfiske. Og vi brydde oss ikke noe særlig om det! Samtidig gikk vi inn i oljealderen. Det var nye tider i gamlelandet. Silda fikk stempel som fattigmannskost og ble fort glemt.

I dag er sildestimene tilbake i det Ekern kaller «en nesten ufattelig størrelse», og han oppfordrer folk til å benytte seg av «havets sølv».

– Du kan kjøpe hel sild, men ofte byr ferskvaredisken også på ferdig rensede, doble fileter som henger sammen – det er helt suverent.

Restemat

– Et av de beste sparetipsene jeg kan komme med, er å innføre én til to restemiddager i uka. Dette er praktisk talt en gratis middag. Oppskriften vi alltid faller tilbake på, er pimpa restetortilla som lages på under fem minutter, sier Kristoffer Tvilde (35).

Tvilde er utdannet økonom, men har i flere år syslet med mat som hobby og ikke minst med å finne ut hvordan man kan bruke minst mulig penger på maten og samtidig spise godt. Resultatet er blant annet «Sparekokeboka» som kommer ut i disse dager. Tvilde har dessuten både en Instagram- og en Tiktok-konto med matsparetips.

– Ingen rester er for små, og det viser denne retten. Bruk en håndfull grønnsaker eller tilgjengelige middagsrester fra kjøleskapet. Her er det kun fantasien som setter grenser, og forslaget i oppskriften min er kun én av mange muligheter. Det eneste som er fast, er egg og et par osteskiver som fyll til tortillalefsene.

Maries chana masala

«Chana masala» betyr kikertblanding. Blomkålen i denne retten kan du bytte ut med andre grønnsaker, som gulrot, søtpotet, brokkoli, tomat eller paprika. Kylling passer også godt. Kikertene kan byttes ut med linser. Tilbehør kan være mango chutney, indisk raita eller grønn salat.

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 1 boks kikerter
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 3 cm frisk ingefær
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ts spisskummen
  • 1/2 ts kanel
  • 2 ss matolje, f.eks. rapsolje
  • 1 boks tomatpuré
  • 1 rød paprika
  • 1 boks fet kokosmelk
  • 1/2 blomkål (ca. 200 g)
  • 4 dl ris (jasmin)
  • 1 lime, saften av
  • salt, smak til

Framgangsmåte:

Kutt opp løk, hvitløk, ingefær. Kjør det i en foodprosessor eller med en stavmikser sammen krydderne, oljen og tomatpureen. Stek krydderblandingen i gryte et par minutter for å trekke ut smakene.

Kutt paprikaen i terninger, og ha dem i gryta. Tilsett en boks kokosmelk, rør godt inn. Del blomkålen i små buketter, og skyll kikertene, og ha dette i gryta. Kok i ti minutter til blomkålen er ferdig kokt.

Smak til med limesaft og salt. Server med kokt ris, f.eks. jasminris.

Yngves sild med hvitløksspinat og sennep

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 8 doble sildefileter, ferdig renset (eller fire hele fisker)
  • 1 egg, gjerne økologisk
  • 1 dl rugmel
  • salt, pepper
  • litt smør og stekeolje
  • 1 liten pose spinat
  • 1 fedd hvitløk
  • rødbete i skiver
  • ekstra god sennep
  • småpoteter

Framgangsmåte

Del hvitløksfeddet i to på langs, og stikk halvdelene på en gaffel. Ha en god klatt smør i en kjele på middels varme. Vent til smøret så vidt begynner å brunes, men ikke tar skikkelig farge, og ha i spinaten. Rør rundt med hvitløksgaffelen til spinaten faller sammen. (Tro det eller ei, men dette gir faktisk en behagelig sniff av hvitløkssmak til spinaten.) Ta kjelen av varmen.

Knekk et egg på en tallerken, og pisk det godt sammen med en gaffel. Ha rugmel på en annen tallerken.

Ha godt med salt og pepper på begge sidene av sildefiletene (eller inni og utenpå hel fisk). Vend dem i egget først, så i melet.

Ha en blanding av stekeolje og smør i en stor panne på litt over middels varme. Stek filetene på skinnsiden først, uten å røre dem, til de blir sprø og fine. Skru ned varmen noe, og stek dem på den andre siden. Ha gjerne litt mer smør i pannen mot slutten, og hiv oppi hvitløken fra gaffelen, det gir også smøret et stenk av smak.

Server med rødbeter, sennep og noen småpoteter.

Kristoffers restetortilla

Ingredienser (1 porsjon)

1 ss smør eller olivenolje

1 tortillalefse

1 håndfull tacorester (eller andre middagsrester)

1 egg

2 skiver revet ost

1/2 ts salt

Framgangsmåte

Stek restene i en stekepanne med smør/olivenolje på middels varme i to minutter. Tilsett pisket egg som fordeles jevnt utover pannen. Topp med osteskivene og en tortillalefse.

Stek i 2 minutter til egget har stivnet. Snu rundt ved hjelp av stekespaden, og stek 1 minutt med tortillalefsesiden ned. Legg på en tallerken, og rull sammen.

Les også

«Ei bestemor i livet skulle alle ha»