– Å være ute i naturen høsten gir deg avkobling, frisk luft og sterke synsinntrykk. Årstiden er både utetid og kosetid, og er som skapt for å dra på hyttetur med familie eller venner, sier Evy Eliassen i DNT Vansjø i en pressemelding.

Skolenes høstferie starter mandag og mange familier med barn eller ungdom lurer på hva de skal finne på i ferien.

– Mange vil gjerne finne på noe hyggelig, men en trangere økonomi og lite tid, gjør at mange er usikre på hva de skal gjøre. Da er det viktig å huske på at en opplevelse i naturen ikke trenger å koste mye, og det er mye morsomt man kan finne på nært der man bor, sier Eliassen.

– Bruk nabolaget

Hun oppfordrer folk til å ta nærnaturen i bruk. Bruk nabolaget ditt, et lite skogholt, en strand, en park eller en annet hyggelig sted nær deg.

– Vil man litt lenger unna så har vi jo våre flotte, lette turområder i Larkollmarka, spennende turmål med tårnene Rørfjell og Fugleleiken i Råde, Jeløy med nytt turkart og Ravnsjø med hytte og gapahuker i Våler, minner Eliassen om.

Ellers har hun og DNT Vansjø følgende tips å komme med:

  • Bo fast på en hytte og gå turer derfra. DNT har til sammen 550 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet. Ved å bo på én hytte i flere dager kan dere tilpasse dagsturene etter barnas alder og dagsform. I Mosseregionen har vi Ravnsjøhytta i Svinndal. Det finnes også seks DNT-hytter til i Østfold, bare en liten kjøretur fra vår region, som Arnbjørnrud i Fjella, Ertevannhytta i Fjella, Haukenestårnet i Rømskog, Frøne Husmannsplass i Rakkestad, Østtorphytta i Sarpsborg og Budalsvika i Aremark.
  • Gå en ny sti. Det er lett å gå den samme turen gang etter gang, men det finnes antakeligvis massevis av turmål og stier i nærområdet du enda ikke har utforsket. Sjekk nettstedet Ut.no – eller last ned appen – så har du alltid et turtips og spennende turmål i lomma! La barna være med på å velge tur og gjøre seg kjent før dere legger i vei.
  • Ta en telttur. Trodde du at teltsesongen var forbi? Langt derifra. Pass på å ta med nok med klær, et godt liggeunderlag og ullklær. Nå er det lov til å fyre opp bål igjen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen og er morsomt for både barn og voksne. Få ting er så stemningsfullt som å sitte ved bålet og høsten med en klar stjernehimmel over seg. Ta med en bok og lest høyt ved bålet.

  • Lag middag ute. Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Ta med familien eller inviter med egne eller barnas venner. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Maten smaker som kjent best på tur! Ikke glem dessert.

  • Lek med barna utendørs. I ferien kan dere få mer tid til å leke! Planlegg noen morsomme leker og aktiviteter som enkelt kan gjennomføres underveis på en liten tur i nærnaturen. Skriv ut DNTs turbingo eller lag din egen. Førstemann til å krysse av en hel rad vinner. Ellers kan dere laste ned Kul Tur-appen. Den har ulike brett og oppgaver dere kan løse, og passer for barn i alderen fra 4 til 12 år.

Her er fem fine turmål i vårt nærområde:

Rundtur Henestangen med Fugleleiken: https://ut.no/turforslag/117407145/rundtur-pa-henestangen-sndre-del-lengde-ca-45-km

Rundtur Brønnerødtjern: https://ut.no/turforslag/117229174/rundtur-brnnerdtjernet-lengde-ca-5-km

Vang skole/Kjempekastet Larkollmarka: https://ut.no/turforslag/1110650655/vang-skole-kjempekastet

Fuglevik/Årefjordtangen: https://ut.no/turforslag/1110650652/fuglevik-arefjortangen

Gapahuken/Kystledhytta på Elverhøy, Årvolltangen: https://ut.no/turforslag/1112156572/gapahuken-pa-elverhy