Gå til sidens hovedinnhold

Skal hylle Ari med egen festival

Artikkelen er over 1 år gammel

Til høsten skal det arrangeres en Ari Behn-litteraturfestival som en hyllest til mosseforfatteren.

For abonnenter

Festivalen er i regi av Aris gode venn Frode Saugestad, og skal holdes på Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, 4. september.

– Jeg har en stund kjent på at jeg vil gjøre noe. At jeg vil hylle Ari for det han faktisk var: Forfatter. Ja, han malte, designet, var prinsessegemal og alt mulig. Men det var forfatter han var. Ikke bare en god forfatter, men en briljant forfatter, sier Saugestad til VG.

Ari Behn (1972–2019) valgte å avslutte livet 1. juledag i fjor.

Festivalen har fått støtte fra Fritt Ord og vil spesielt dreie seg om de tre novellesamlingene han ga ut fra 1999 til 2015: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen».

(Saken fortsetter under bildet.)

Ari deltok på den populære bokmessen i Moss ved tre anledninger, og i 2011 kom han til et fullsatt Parkteatret med boken «Talent for lykke».

– Vi planlegger kritiker- og forfatterpanel, opplesninger fra forfattere Ari satte pris på, kanskje leser vi opp en hel novellesamling – og vi undersøker om det er mulig å gjøre noe med et av de upubliserte skuespillene han skrev. Vi skal fokusere på forfatterskapet på en måte som Ari selv ville vært glad og stolt over, sier Saugestad til avisen.

Les også

Hjertelig gjensyn da prinsesse Märtha Louise og døtrene fikk se Ari Behn-utstillingen i Moss

Han forteller at det også finnes mye upublisert materiale som fortjener å bli utgitt, blant annet dikt, noveller og skuespill – til og med en refusert roman. Ari Behns forlegger og redaktør Bjørn Aagenæs i Kolon forlag skal, ifølge VG, også delta og støtte festivalen.

– Det slår meg stadig vekk hvor ubegripelig vakre setninger han kunne skrive. Det er jo sånn at man blir overrasket og forbauset over hvor ekstremt litterær han var, sier Frode Saugestad.

Mosseforfatter Jonny Halberg skal delta på festivalen, og andre forfattere som har takket ja er Ruth Lillegraven, Tone Hødnebø og Steinar Opstad.

LES OGSÅ: Lillesøster Anja om sorgen, savnet og Aris livsbejaende kunst

Kommentarer til denne saken