Med omtrent 1300 pappesker, en god del teip og forhåpentligvis mange mossinger skal det bygges et mesterverk av papp den kommende høsten.

Til prosjektet «The Ephemeral Tower» – som har reist jorden rundt – trenger nemlig kunstneren Olivier Grossetête din hjelp. Fredag denne uken, 4. juni, starter konkurransen om å bli den heldige utvalgte.

– Det er ganske imponerende, innbyggere bygger en midlertidig konstruksjon av pappesker som er opp mot 10–15 meter høy, forklarer James Moore ved Østfold Internasjonale Teater, som er kurator og produsent for prosjektet.

– Hvis man ikke bidrar eller engasjerer seg, blir det heller ikke noe verk, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)

– Møter som gjenspeiler dagens Moss

Over fem dager, fra 30. august til 3. september, er det planlagt workshops på Verket scene. Lørdag 4. september bygges og reises «bygget» manuelt, dagen etter rives det igjen. Prosjektet er et samarbeid mellom prosjektet Moss2020, Byliv Moss og Østfold Internasjonale Teater.

– Det er åpent for alle, og fra barn til besteforeldre. Vi ønsker en plass hvor man skaper noe felles, med menneskemøter som gjenspeiler dagens Moss.

(Saken fortsetter under bildet)

Før den tid er det åpent for å sende inn forslag på mail til et@oit.no, et knippe av disse velges ut av en jury sammen med kunstneren, så er det klart for å stemme over forslagene.

Fredag 25. juni er det planlagt at vinnerdesignet annonseres.

– Vi tar gjerne imot bilder, tegninger eller at man skriver et konsept, sier Fredrik Borgund, prosjektkoordinator ved Østfold Internasjonale Teater. Han legger til at filene kan merkes med eget fornavn eller navn på konsept.

– Mange er engasjerte for egen by eller savner kanskje noe, nå kan man komme med et konkret bidrag og muligheten til å få det visualisert, oppfordrer han.

Juryen består av:

  • Lotte Ibela Mofoss ved House of Foundation
  • Leder av Moss kulturhus, Terje Kinn
  • Dialogforum Østfold
  • Kristin Utakleiv og Carina Markolin fra Moss i Sentrum
  • Støtvigenga barnehage
  • Teatersjef Østfold Internasjonale Teater, Thomas Østgaard
  • Musiker Elvira Nikolaisen
  • Kultursjef i Moss kommune, Daniella van Dijk-Wennberg

I tillegg får juryen bistand fra Olivier Grossetéte, kunstneren bak «The Ephemeral Tower».

Rød tråd

Per nå er det ikke avgjort eksakt hvor selve konstruksjonen skal stå, men det er en rød tråd i prosjektet.

– Peterson i Moss produserte i sin tid linerboard – hovedingrediensen i pappesker og kilden til «mosselukta». I prosjektet tar man et material som er fra Moss sin fortid og bygger det nye Moss, forklarer Moore.

(Saken fortsetter under bildet)

Ifølge kuratoren er det få begrensninger på selve konstruksjonen, og en kan derfor foreslå fantasibygg eller la seg inspirere av kjente monument rundt om i verden.

– Kunstneren kan bygge hva som helst så lenge pappeskene kan bære det. Det kan ikke være for smalt under for å så gå bredt over, sier han.

– Hva er deres forventninger?

– Etter å ha snakket med folk har jeg større forventninger til engasjementet enn jeg først tenkte, sier Borgund.

– Jeg håper prosjektet setter spor etter seg. Jeg tror også det vil engasjere og jeg har store forhåpninger, men etter å ha jobbet 13 år i Østfold har jeg lært å være nøktern, legger Moore til og ler.