Skattepenger å spare før nyttår

PENGER SPART: Det kan være noen kroner å spare hvis man tar noen grep før nyttår.

PENGER SPART: Det kan være noen kroner å spare hvis man tar noen grep før nyttår. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tar man noen grep nå, er det mulig å spare noen skattekroner.

DEL

Ifølge DNB er nordmenn generelt veldig opptatt av å spare skatt.

- Hvis du vil spare noen skattekroner må du ta grep nå før nyttår. I Scheel-utvalgets rapport foreslås det at mange av disse fradragsmulighetene skal bort, så det gjelder å benytte seg av dem mens man kan, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, i en pressemelding.

BSU

Det er flere områder hvor man kan trekke fra på skatten.

- Er du under 34 år og har en skattbar inntekt, spar i BSU. Av beløpet du setter inn, maks 25.000 kroner i året, får du 20 prosent skattefradrag. Setter du inn årlig maksbeløp vil det gi 5.000 kroner i spart skatt.

Totalt sett kan du sette inn 200.000 kroner på BSU-konto, sier Sandmæl.

Fradrag for tap

Sitter du på noen «dårlige» aksjer, kan du få 27 prosent skattefradrag på tapet hvis du selger før nyttår.

- Sparing i aksjer bør være en langsiktig investering, men har du bestemt deg for å selge kan det være lurt å ta affære før nyttår. Det er riktignok ikke lov til å spekulere i dette for rene skattereduksjonsformål. Du kan derfor ikke selge og kjøpe samme aksjer eller aksjefondsandeler for nært i tid, forklarer hun

Gaver og medlemskap

Julen er høytiden for å gi.

- Husk derfor at gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag. Pengebeløpet må utgjøre minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året. I år kan du maksimalt trekke fra 16.800 kroner.

Betalt fagforeningskontingent kan trekkes fra med inntil kr 3.850 kroner eller med en forholdsmessig del av beløpet hvis fagforeningskontingenten bare er betalt for en del av året.

Formueskatt

Har du formue i år på 1 million kroner må du betale 1 prosent av overskytende.

- For å redusere formueskatten kan du gi forskudd på arv eller bruke penger på noe du har planlagt å kjøpe likevel. Arveavgiften forsvant i år, det vil si at du kan gi så mye du vil i forskudd på arv. Grensen for formueskatt endres fra neste år til 1,2 million kroner, prosentsatsen reduseres til 0,85 prosent, sier Sandmæl.

Men det nytter ikke å ta ut et større beløp av banken før nyttår for så å sette dem inn igjen over nyttår for å spare formueskatt. Det er nemlig ulovlig.

Artikkeltags