Gå til sidens hovedinnhold

Stemmerett for 16-åringer

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er i denne alderen vi danner egne meninger, begynner å bry oss om samfunnet vi er en del av, og begynner å bli ansvarlige, voksne personer. Vi begynner å bli opptatt av blant annet politikken. Vi ungdommer, vi har sterke meninger. Vi er høytenkende individer med egne politiske ståsteder. Noen av oss er allerede med i grupper som er med på å påvirke politikken i landet vårt, som for eksempel unge Venstre. Men er dette nok? Hvorfor kan ikke vi være med på å bestemme hvordan samfunnet vårt skal styres, når vi faktisk har egne meninger som vi vil få fram? Vi som er under 18, er også en del av samfunnet.

Om vi ikke er fornøyd med samfunnet vårt, er del lite vi kan gjøre for å forbedre det. Vi har ikke stemmerett. For eksempel – Arbeiderpartiet. De har lagt mye arbeid i å avskaffe mobbing i norske skoler. Voksne personer jobber med det, men egentlig så vet de veldig lite om det, fordi de rett og slett ikke er en del av det. De vet ikke hva som foregår blant ungdommer. Og da mener jeg ikke bare når det gjelder mobbing, men annet også. De ser det kun fra utsiden, og prøver å forstå fordi de en gang også har vært der vi er i dag. Men, tider forandrer seg.

Samfunn blir forskjellige, og folk blir opptatt av andre ting. Det er langt i fra det samme nå, og de har egentlig ingen anelse om hva som egentlig skjer. Så hvordan skal de hjelpe dem som trenger det da? Det er nettopp ungdommer som skal få lov til å si hva de mener, fordi det er de som er en del av dette.

Uengasjert ungdom?

En annen ting er at vi som er under 18, nesten ikke gidder å bry oss om politikken, fordi vi rett og slett ikke kan være med og bestemme. Vi følger ikke med, og kan generelt veldig lite om dette. Men hadde vi hatt stemmerett og mer undervisning om norsk politikk på skolen, så er jeg sikker på at mange ungdommer hadde engasjert seg og stilt opp på valg. Mange klager også på at det er få unge som i det hele tatt stiller opp. Og det er nettopp fordi de kan så lite om det, og dermed ikke er opptatt av det. Så hvorfor ikke ha om de norske partiene i løpet av ungdomsskolen, og så få lov til å være med å velge når vi har gått ut av grunnskolen, og for det meste vokst opp?

16 år - en naturlig alder

Og 16 år, er i grunn en naturlig alder. Å si at 16- og 17-åringer er mindre reflekterte enn resten av befolkningen, blir bare arrogant. Som 16-åringer er vi ferdige med all obligatorisk skole i Norge og vi kan skaffe oss en jobb, skatte av inntekten og bli straffet for lovbrudd. Vi må rett og slett ut og følge reglene, men får ikke være med å bestemme hva pengene skal gå til, eller hvordan reglene skal være. Det blir rett og slett urettferdig. Og det faktum at det finnes mange voksne som er mindre modne enn oss, og kan generelt mindre om politikk og samfunn enn det vi gjør, er det kanskje ikke noe vits å skrive om heller. Det vet vi. Det at vi er unge, vil ikke si at vi er dumme, eller ikke er like alle andre, for det er vi.

Og til slutt, vil vi bare skrive at ingen blir skadd, og Norge kan umulig gå under om vi prøver! Et demokrati må tørre å prøve noe nytt om det skal ha forbedringer. Vi må tørre å gå nye veier, vi må tørre å være ambisiøse!

Skrevet av elever ved Kirkeparken skole, i forbindelse med digital skoleavis - et samarbeid med Moss Avis.