Gå til sidens hovedinnhold

Hedvig må bruke egne penger på utstyr

Artikkelen er over 6 år gammel

Sammen med den nye regjeringen, har vi også fått noen nye lover og regler. En av disse var at det høye stipendet enkelte fikk i fjor, er kraftig redusert. Dette har ført til at over 40 000 ungdommer har mistet den støtten fra Lånekassen som de trenger.

Meningen med grunnstipendet er at det skal være et bidrag til elever med særlig svak økonomi. Det har vært for mange som fikk grunnstipend i forhold til hvem det er egentlig var ment til. Stortinget vedtok derfor i statsbudsjettet (2015) å endre reglene, slik at stipendet i større grad går til de som virkelig trenger det. Endringene gjør at over 40 000 elever som tidligere fikk grunnstipend, ikke lenger får så mye som de fikk i 2015-2016.

Mange elever som fikk det forrige stipendet i fjor, trengte dette til utstyr og klær til utplassering osv. De fleste må nå bruke sine egne penger på dette. Penger de har tjent på å jobbe etter skolen, eller har spart opp gjennom tid. Dette er ikke mange veldig begeistret for. Vi har snakket med Hedvig Dyhr Petersen, elev ved Malakoff vgs, som har blitt fratatt det stipendet hun trenger;

Hva synes du om at stipendet til mange har blitt redusert kraftig?

  • Synes det er dumt fordi jeg ikke får dekket alle utgiftene med så lite som vi får.

Jeg skal for eksempel i praksis i barnehage, og da trenger jeg en del utstyr og klær som jeg da ikke få dekket lengre.

 Tror du de som fikk høyt stipend virkelig trengte det?

  • Ja, det tror jeg. Kanskje ikke alle trengte så mye som det de fikk, men de trenger mer enn det de får nå.

 Tror du elever vil slite med det nye stipendet sitt?

  • Det tror jeg. Ikke alle har like mye penger til overs, så det kan bli vanskelig å bruke det på utstyr til skolen.

 Hvordan har dette påvirket hverdagen din?

  • Det har påvirket med på den måten at jeg må lønnen min på skole, i stedet for å spare til f.eks. bil.

 Hva synes du om at lånekassen har oppgitt hvem de biologiske foreldrene dine er?

  • Jeg synes det er litt dumt, fordi jeg vet at det er noen som ikke vil ha noe med dem å gjøre, likevel blir dratt inn av lånekassen.

Det finnes flere syn på denne saken

Vi har snakket med Simen Kase, som også er elev på Malakoff vgs. Han mener at mange fikk unødvendig mye penger av staten, og synes det finnes bedre ting å bruke godene på. Kase nevner også at han heller ville likt at pengene ble brukt på oppussing av skolen. - De fleste brukte pengene på alt annet enn utstyr til skolen, hva er da poenget? Kase var en av de som fikk det høye stipendet det er snakk om, men sier han klarer seg helt fint uten. Innstrammingen har ikke påvirket dagliglivet hans på noen drastisk måte, annet enn det faktum at han har litt mindre lommepenger å bruke i kantina.

Kommentarer til denne saken