Gå til sidens hovedinnhold

Merker drikkepresset i ung alder

Artikkelen er over 6 år gammel

Festing, drikking, og rus har blitt et stort problem blant norske ungdommer. Vi har snakket med Malakoff-elever og politiet om ungdomsfylla.

Synes dere at ungdommen begynner å drikke i for ung alder?

-Det spørs da, hvis du begynner å drikke når du er 16/17 så synes jeg ikke det er for ungt, men hvis du begynner når du er 14/15 så kan det være litt tidlig, synes jeg, sier John Herman Bjercke (16).

- Jeg mener at ungdommen nå til dags begynner å drikke altfor tidlig. Kroppen er ikke utviklet nok til å tåle alkoholen. Så jeg mener at de bør vente til aldersgrensen, Sander Roos Brunslid (16).

Hvorfor tror du ungdommen begynner å drikke i ung alder?

- Når først en begynner så begynner alle, og derfor føler sikkert andre press på at de også vil føle seg «kule» og derfor begynner de å drikke, sier John Herman.

- Det har jo med drikkepresset å gjøre, mener Sander. Det er på en måte «kult» og «tøft» å drikke og derfor er det flere ungdommer som blir presset til å drikke.

Politiet: - En del utfordringer

Lars Erik Øde i mossepolitiet sier at de generelt har et stort fokus på ungdom og alkohol.

- Det er jo sånn at politiet generelt vil at ungdom skal ha det bra, og vi ser at det er en del utfordringer når det gjelder alkohol. Det er jo sånn at mange blir utsatt for ulykker og skader i forbindelse med alkohol. Gjennomsnittlige debutalder er 14 og et halvt år, og det syns vi i politiet er veldig tidlig. Vi er veldig opptatt med å spille på lag med foreldre. Bruker mye tid på foreldremøter. Der vi prøver å få foreldrene på lag for å utsette debutalderen på alkohol, og det har også noe med forbruket senere. Så sånn det er per i dag så er det for mange som drikker alkohol i for tidlig alder.

Hvilke tiltak gjør politiet når dere bryter inn på en fest med mindreårige til stedet?

- I fjor høst hadde vi mange tilfeller av det, hvor politiet ble tilkalt. Det kunne da være at det var naboer som tok kontakt med politiet, men vi opplevde også at det var ungdom som var aleine hjemme som valgte å ta kontakt med oss. Grunnen til dette er fordi det var fester som kom ut av kontroll. Det politiet gjør da er at de kommer fram og prøver å finne ut hva som skjer, også da vil jo den festen bli stengt. Vi kommer også til å ringe foreldrene til den som har festen med engang, og får de til å komme hjem. Vi mener at det er foreldrenes ansvar, og vi tar i enkelte tilfeller da å tar med unge mennesker som er beruset på alkohol inn på politistasjonen, hvor foreldrene må komme å hente de. 

Stopper dere oftere fester som går over styr med mindreårige enn det dere gjør med voksne ?

- Jeg har ikke noe statistikk på det, men generelt sett skal det være stille på kvelden etter klokken 23:00 i utgangspunktet. Politiet blir jo også tilkalt på fester med voksne mennesker. Det er nok en jevn fordeling av det, det er jo heldigvis sånn at ikke alle ungdommer drikker, så jeg vil ikke si det er noe mer fester med mindreårige vi er på, men det er jo alt for mange fordi det er jo aldersgrense på alkohol og man skal jo ikke drikke når man er under 18 år. Det er jo også en grunn for at det er en aldersgrense.


Kommentarer til denne saken