Gå til sidens hovedinnhold

Oda: – Mennesker dør på veien til et trygt land

Artikkelen er over 6 år gammel

Lykkejegere? Eller mennesker som flykter i håp om å redde sine liv? Noen mener at menneskene som er på flukt ikke er vårt ansvar, andre mener det er vår plikt å hjelpe. Hva mener du? Vi har snakket med noen av elevene på Malakoff Videregående skole om deres syn på saken.

SKOLEAVIS:

Før krisen i Syria startet, bodde det 20 millioner mennesker i landet. Til sammen har 12 millioner mennesker flyktet fra konfliktområdet, på grunn av borgerkrigen. 8 millioner mennesker har flyttet på seg innad i landet, rundt 4 millioner har flyktet til nabolandene. Av flykningene som fortsatt er på flukt den dag i dag er det kun 250 000 flykninger som har kommet til Europa.

Dette er de 2 prosentene som har overlevd reisen hit. Vi var interessert i hva elevene på Malakoff videregående skole mente om flykningskrisen i Europa. Meninger har de, og de er delte.

– Ender opp med å sitte hjemme

Vi intervjuet elevene Mathias, Oda og Magnus. Hva mener elevene om dette?

Mathias Cronsteen (16) sier det kan påvirke Norge på godt og vondt.

– Vi vil få tilskudd til kulturen vår, men den norske velferdsstaten kommer til å knekke sammen. Vi kan ikke få inn så mange som snylter på skatten vår, som noen av de faktisk gjør. For flykningene etter hvert vil det lønne seg å gå til NAV, istedenfor å gå i dårlig betalt arbeid. Og da ender de opp med å sitte hjemme isteden.

Det er vanskelig å se for seg hvordan flykningene har det, men Mathias sier at han forstår hvorfor de flykter, og hvorfor de vil til for eksempel Norge.

– Jeg skjønner at de flykter hit, vi har gode velferdsordninger. Men nå så kommer de seg først til et trygt land, men velger likevel å dra videre til et annet land med enda bedre velferd, det vet ikke jeg om er så lurt.

– Ikke lykkejegere

Oda Kristine Nygaard (18) mener det er forferdelig hvordan mennesker blir tvunget til å flykte fra familien og hjemmene sine, fordi de har faktisk ikke noe valg.

– Disse menneskene er ikke lykkejegere. Se på velferdssystemet vi har i Norge, det er utrolig bra! Vi har et godt utgangspunkt til å gi dem den hjelpen de trenger. Jeg skjønner godt at flykningene ønsker seg til Norge. Vi har muligheten til å gi dem et bedre liv. Disse menneskene er ikke lykkejegere. Folk dør på veien til et trygt land å leve i, du tar ikke med deg barna dine på den reisen hvis du ikke er nødt til det.

Hun understreker også hvor heldige vi faktisk er som bor i Norge, og hun mener vi burde styrke tilbudet for å hjelpe de som ikke er like heldige.

– Nok asylsøkere

Til slutt snakket vi med Magnus Tidemann Markussen (17). Han synes det er trist at det er som det er, og at det er en fæl situasjon. Likevel så kan vi ikke ta inn så et så stort antall flykninger.

– Jeg synes det er nok asylsøkere på mottakene nå, men å ta inn 8000 flykninger er et rimelig tall. Det er ikke stor hjelp for krisen i sin helhet, men vi bidrar hvert fall med å hjelpe disse 8000 menneskene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.