Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommer føler seg presset til å ha en «perfekt kropp»

Artikkelen er over 6 år gammel

En elevundersøkelse på Malakoff viser at det i dagens samfunn er mange unge som opplever kroppspress gjennom sosiale medier og andre kanaler. Ungdommer føler seg presset til å ha en "perfekt" kropp. Dette påvirker deres psykiske helse og flere sliter med selvbildet. Hvordan kan unge bli kvitt dette presset?

Undersøkelsen på Malakoff viser at 72% av de 50 elevene som deltok mener det er stor enighet om at mediene har mye å si når det kommer til årsaken av kroppspresset. På sosiale medier blir det ofte lagt ut redigerte bilder som blir sett på som perfekte. Personer som ser dette mister selvtilliten og blir mer usikre på seg selv og sitt eget utseende.

Problemet med de sosiale mediene blir at det ikke viser bredden av livet, men understreker det som er vellykket. Marthe-Sofie er enig i at det stort sett er medier som skaper et kroppspress. Hun mener blogger og tv fokuserer på å vise oss det perfekte og sier:

- Når vi ser modeller som er høye, tynne og pene overalt får vi som mål å se lik ut

Flere føler presset

Det er økning i jenter som ikke er fornøyde med sin egen kropp ifølge en undersøkelse som er gitt ut av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Problemet blir bare større blant ungdommer og det blir vanskeligere å løse. Det er viktig å tenke at man kan snakke med noen hvis man føler at kroppspresset blir for mye. Det kan være en lege, helsesøster, psykolog eller bare en person du føler deg trygg med.

- Veldig mange føler kroppspresset, men få sier noe om det, sier Rikke.

Kan bli skadelig for helsen

Noen opplever et så stort press at det blir skadelig. Folkehelseinstituttet sier spiseforstyrrelsene som anoreksi og bulimi ofte starter i løpet av ungdomsårene og at omtrent 50 000 norske kvinner til enhver tid vil ha en spiseforstyrrelse. Det blir også stadig flere unge jenter på treningssentre. Gutter har mindre problemer med spiseforstyrrelser, men er for opptatt av å trene mye og få store muskler. Mellom fem og ti prosent av gutter mellom 16 og 20 år som trener, bruker anabole steroider, ifølge Uteseksjonen i Stavanger. Toppblogger Madeleine Pedersen mener det er lett å føle et kroppspress i dagens samfunn hvor tynne personer blir sett på som overvektige og personer med anoreksi blir sett på som forbilder.

Tenk på deg selv

Det man kan gjøre for å minske kroppspresset, i tillegg til å snakke med profesjonelle, er at man fokuserer på hvordan man ser seg selv istedenfor hvordan andre ser på deg. Madeleine Pedersen sier hun som ung var veldig oppslukt av hvordan andre var, og ville se ut som dem. Etter hvert sluttet hun å fokusere på hvordan alle andre så ut og mer på seg selv.

- Det var ikke noe feil med kroppen min, jeg var bare veldig påvirket av andre, sier Madeleine Pedersen.

Ser opp til modeller

Photoshop er en årsak til kroppspresset mener noen elever fra Malakoff. Det ser vi gjennom elevundersøkelsen elevene på Malakoff gjennomførte. 22 av 50 elever som deltok på undersøkelsen mente photoshopping var en stor del av årsaken.

Det at kjendiser og modeller blir redigert tynnere, penere og «mer perfekte» påvirker ungdommer som ser opp til de. Photoshopping pynter på sannheten og det som blir sett er egentlig ikke ekte. Man redigerer bort alt fra en føflekk til tynnere bein.

- Photoshop påvirker oss. Du ser opp til modeller og veldig mange unge vil bli modeller selv. Når man ser at man må ha en slik kropp uten en eneste feil begynner man å tenke at noe er galt, sier Madeleine Pedersen.

Vær fornøyd

Det er viktig å ikke bli påvirket av «perfekte bilder» på sosiale medier og andre bilder av modeller. En skal ikke få dårligere selvtillit og bli presset til å ha en bra kropp bare fordi man føler at alle andre har det.

For å unngå at presset skal bli for stort kan man snakke med noen om problemet og begynne å tenke at du ikke kan bry deg om hva andre tenker, men være fornøyd med seg selv som man er.

Kommentarer til denne saken