Flere toppbloggere sender ut ekstreme skjønnhetssignaler

TOPPBLOGGER FRA MOSS: "Maddepaddee", Madeleine Pedersen (17) er et godt forbilde via bloggen.

TOPPBLOGGER FRA MOSS: "Maddepaddee", Madeleine Pedersen (17) er et godt forbilde via bloggen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I en svensk undersøkelse sier 9 av 10 ungdommer at det er viktig å være pen. Stadig flere og flere ungdommer, spesielt jenter føler seg presset av skjønnhetsidealene som eksisterer nå til dags.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Og bedre blir det heller ikke. Flere toppbloggere er syltynne og nærmest underernærte, og sender ut signaler til unge jenter om at det er "dette" som gjelder. De fleste bloggere skriver at de ukentlig bleker tenner og tar solarium - for å se enda bedre ut. Noen toppbloggere har til og med tatt silikon, botox eller restalyne for å få en «helt perfekt» look.


Det kan ødelegge selvtilliten til mange unge

Hvor skal grensen gå? Og hvordan definerer man egentlig ordet «pen» nå til dags?

- For å være pen nå til dags må du være tynn, ha store pupper, ha stor rumpe, et pent smil og et pent ansikt, sier Ingerid Klemp (18), elev ved Malakoff videregående skole.

Flere unge bloggere som når topplisten går under kategorien «pen». Er «pene» ungdommer mer sosialt akseptert enn andre?

- På de kjente bloggene er det på en måte ikke noen som er kategorisert som «mindre pene», det er nesten bare pene jenter som når toppen, og som flere og flere ser opp til, eller måler seg selv med, sier Klemp.

Presset er i følge undersøkelser mye større hos jenter enn gutter, og blogg.no’s toppliste viser tydelig at det er flere jenter som blogger enn gutter.

- Jeg følger selv ikke stort med når det kommer til blogging, men vi er jo i grunn alle med i en type "blogg" om det er Instagram, Facebook eller Twitter. Folk deler sine meninger, sine opplevelser, forteller om det som er "nirvana" når det gjelder en person. Poenget mitt er at, presset ligger sterkere blandt jenter når det kommer til mote, den "perfekte" kropp og deres "overall" væremåte, sier Marius Tuft (17), elev ved Malakoff videregående skole.

«Jeg har grenser på bloggen min»

Mange bloggere får sterk kritikk for å dele store deler av privatlivet sitt, som f.eks. innebærer mye alkohol og festing, lettkledde bilder eller andre ting som sender ut feil signaler til lesere. Noen bloggere skriver også åpent om at de har benyttet seg av silikon, restylane eller andre ting.

Tenker bloggere over hvilke påvirkningsevne de har på lesere?  Madeleine Pedersen (17) som går på Malakoff skole har den ekstremt populære bloggen «Maddepaddee» med drøyt 8000 lesere daglig.

- Jeg er flink til å oppsummere hverdagen, men utelukker en del følelser og ting jeg føler er personlige.  Jeg synes for eksempel det er feil å legge ut bilder av meg selv med alkohol. Da skriver jeg heller at jeg har vært på fest, sier Madeleine Pedersen.

Madeleine er kjent for å ha en særegen stil, og tørre å skille seg ut. Kan det påvirke andre til å tørre å skille seg ut også?

- Jeg føler ikke at jeg påvirker dem, men mer det at jeg prøver å få dem til å tørre å skille seg ut, for man blir faktisk ikke dømt av å gå med en spesiell stil, det viser bare mer av personligheten din, sier Madeleine smilende.

«Maddepaddee» går for å være en av de bloggene på topplisten som får lite kritikk over hva hun deler på bloggen, i og med at hun klarer å skille mellom privatliv og hva som skal deles på nett. Andre bloggere er ikke like flinke til dette. Flere elever på Malakoff videreågende skole er enig i at toppbloggere som «TCMN», «Sophieelise» og «Tuvaw» burde begrense hva de deler, fordi dette kan påvirke yngre jenter i en negativ retning.


Vi fokuserer mest på det negative

Men hvorfor velger vi kun å fokusere på det negative? Det er lett å sammenligne seg selv med andre personer, spesielt kjente fjes som er «vellykket». Men er ikke alle vellykket på sin egen måte? Vi må bare velge å se det selv. Helsesøster ved Malakoff videregående skole, Krisin Aase Meyer har kommet med gode råd.

- Det kan ofte hjelpe å få det bedre med seg selv hvis man jobber med å ha en positiv monolog, og erstatter eventuelle negative tanker med positive tankemønster. Da kommer man i en positiv sirkel. En av måtene å jobbe med dette på, er å støtte og oppmuntre seg selv aktivt og regelmessig, sier Kristin Aase Meyer.

Hva du er flink til og hva du mestrer burde få mer fokus, enn hva du ikke er flink til og hva du ikke mestrer. Dessverre er det ikke mange som følger denne tankegangen.

- Man får bedre selvtillit av å kjenne mestringsfølelsen over noe man kan godt, sier Meyer.

Denne saken er skrevet av Ingvild B. Fredvang som har mediefag som valgfag på Malakoff vgs.

Artikkeltags