Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget av modellagent som 13-åring

Artikkelen er over 7 år gammel

Anoushka Skaar Nordby (17) var 12 år da hun flyttet til Qatar. Ett år senere ble hun oppdaget av en modellagent. Ikke lenge etter var hun både på fotoshooter og på catwalken.

– En indisk dame kom bort til meg da jeg var ute og spiste middag med familien. Hun ba meg reise meg opp og snurre rundt, forteller hun.

Dette var ikke hvem som helst: Kvinnen heter Sakala og har jobbet som internasjonal modell, kommet på 2. plass i Miss India og har en god fot innenfor modellbransjen i Qatar.
– Hun tok meg med på min aller første modelljobb og siden har ballen bare rullet. Så jeg ble rett og slett oppdaget, sier Anoushka.

– Føler du at du var for ung da du ble oppdaget?

– Både ja og nei. Jeg har alltid fått kommentarer på at jeg er moden for alderen, og jeg har så lenge jeg kan huske blitt tatt for å være eldre enn jeg er også utseendemessig. I tillegg er jeg en veldig selvstendig person, og det tror jeg var en viktig egenskap å ha når man blir kastet ut på catwalken eller kameraet i en så ung alder. Men når det er sagt så er jeg veldig heldig som hadde Sakala som kjenner bransjen og ga meg mange gode råd underveis. Hadde det ikke vært for at jeg hadde veiledning og støtte rundt meg ville jeg svart ja på at jeg var for ung, sier hun.

Med langt blondt hår, blå øyne og en høyde på 1.79m ble jeg godt lagt merke til og veldig attraktiv som modell i et arabisk land

Hår, sminke og styling

En typisk dag på jobb som modell forteller Anoushka at er en lang prosess, som begynner mellom syv og åtte om morgenen. Hår og sminke kan ta opp til to timer og når hun skal kle på seg får hun hjelp av to personer for ikke å ødelegge sminke og håret.

– Selve fotograferingen tar gjerne mellom 15 og 30 minutter før jeg blir satt i sminkestolen igjen og gitt en helt ny look, forteller hun.

Anoushka er også med på fashionshow. Selv om selve showet foregår på kveldstid må hun møte opp flere timer i forkant.

– Både sminke og styling av hår tar flere timer. Atmosfæren og stemningen backstage er ubeskrivelig, det står flere personer klare for å hjelpe deg. Så løpet du ut på catwalken, før du løper bak igjen for å endre stil. Du går fra å trippe klumsete bortover i høye hæler, halvveis bøyd fordi noen prøver å ordne litt på håret ditt som rager 1,9 meter over bakken, til å ha all verdens med tid mens du streifer nedover catwalken blendet av blitz fra presse fra hele verden, sier Anoushka. 

– Er det lettere å bli modell i utlandet?

– Det kommer jo helt an på hvilket utgangspunkt man har, og hvilket land man befinner seg i. Med langt blondt hår, blå øyne og en høyde på 1.79m ble jeg godt lagt merke til og veldig attraktiv som modell i et arabisk land. Det er jo klart at en blond jente med blå øyne ikke er like eksotisk for det norske markedet, så jeg tror at jobbmulighetene mine i Qatar er bedre enn de er i Norge.

Det var vanlig at jeg fikk beskjed om å ikke spise brød eller annen gjærbakst før en jobb fordi man fort blir oppblåst

Fikk ikke spise gjærbakst

– I media er det ofte snakk om slankepress i modellbransjen, hvordan opplevde du dette?

– Jeg tror dette avhenger av hvilket land man jobber i, og hvilke personer du jobber for. Jeg har vært veldig heldig føler jeg og ikke blitt utsatt for kommentarer om at jeg må slanke meg. Det er jo klart at det ligger noen forventninger til at man skal spise sunt og være aktiv, men det er ikke entydig med å slanke seg, sier hun.

Likevel skjønner hun hvorfor mange føler seg presset til å slanke seg. 
– Det var vanlig at jeg fikk beskjed om å ikke spise brød eller annen gjærbakst før en jobb fordi man fort blir oppblåst. Vi fikk det heller ikke på jobb, i stedet fikk jeg servert sjokolade, potetgull og annen sukkerholdig mat kun for å holde energinivået og blodsukkeret oppe, forteller hun.

Jeg vet ikke hvordan jeg skulle taklet det om jeg hadde fått beskjed om at jeg veide noen kilo for mye, har for uren hud, eller at jeg rett og slett ikke er flink nok

Redd for avslag

Nå er Anoushka hjemme i Norge igjen. Her jobber hun derimot ikke som modell her, mye fordi hun er redd for å få avslag.
– I Qatar ble jeg et kjent navn i bransjen, og jeg ble alltid kontaktet av de som ønsket at jeg skulle jobbe for dem. På den måten visste jeg at jeg var bra nok for dem. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle taklet det om jeg hadde fått beskjed om at jeg veide noen kilo for mye, har for uren hud, eller at jeg rett og slett ikke er flink nok, sier hun.

– Drømmen min var aldri å bli verdenskjent, men jeg har opplevd og fått mye glede ut av de jobbene jeg har gjort. Så skal man likevel ikke se bort i fra at jeg tar kontakt med et byrå når jeg vet med meg selv at jeg er sterk nok til å takle den motgangen man ofte møter i en slik bransje. Det er jo noe jeg har trivdes godt med, og kunne tenke meg å drive med som en hobby om jeg får muligheten til det, sier hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.