Gå til sidens hovedinnhold

– Ungdom i dag er for late

Artikkelen er over 6 år gammel

Selv om inntekten er høy, er det fortsatt mange ungdommer som ikke forstår viktigheten med arbeidet og derfor er likegyldighet et av de store problemene OD møter i dag.

Operasjon dagsverk har blitt arrangert på den siste torsdagen i oktober i 50 år, og i fjor fikk de inn over 30 millioner kroner for å få flere voldsfrie skoler i Mexico, Guatemala og Honduras.

Må forbedre informasjonen

Thien Dac Bui går i 3STUA på Malakoff VGS.  Han forteller at han har bevisst valgt å ikke jobbe på OD ettersom han føler usikkerhet om pengene virkelig kommer frem og forbedrer forholdene i landene.

- Selv om vi har hatt en hel dag på skolen om akkurat dette, er det fortsatt uklart for meg hva årets prosjekt er. Han forteller videre at også skole tilbudet på OD dagen virker dårlig.

- Skoleopplegget virker lite gjennomført, og i fjor var vi nødt til å rake løv fordi skolen ikke hadde annet å finne på. Jeg mener at Skolekomiteen da burde heller lære ungdommene mer om OD, slik at de får bedre forståelse på hva OD virkelig er. Da er det nok større sannsynlighet for at flere ungdommer jobber neste år. forteller Thien.

Norsk ungdom er for likegyldige

Vi har også intervjuet den ivrige OD-jobberen Thea Kristine Bråthen. Hun forteller at hun har jobbet alle årene helt siden hun gikk i 8.klasse.

- En dag med arbeid er det minste jeg kan gi til de som har mindre enn oss her i Norge forteller Thea med et smil.
Og føyer videre til:  

- Jeg føler at selv de 400 kronene jeg tjener inn kan gjøre mye for jenter i Malawi og Etiopia. Jeg mener at hovedgrunnen til at ungdom ikke jobber på OD dagen er fordi de er late, og at de ikke innser hvor mye 400 kroner kan hjelpe.

Mange har valgt ulike former å tjene penger på, dette kalles alternativt dagsverk. Eksempler på alternativt dagsverk er gitarspilling, loppemarked, vaffelselging, rapping eller bilvask.

- Noen av vennene mine fikk ikke jobb, så de valgte å jobbe alternativt. De solgte vafler i byen, og de tjente faktisk over 400kroner, forteller Thea.

Hvordan fungerer OD systemet?

Alle aktivitetene rundt Operasjon dagsverk blir bestemt av OD styret, OD styret blir valgt på Elevorganisasjonens Elevting. Hovedkomiteen har det praktiske ansvaret for at OD blir gjennomført innenfor de økonomiske retningslinjene som er gitt av styret.

Hovedkomiteen ledes av en OD-leder, og i tillegg til han er det 11-12 ungdommer som jobb frivillig med dette.

I hvert distrikt er det en distriktskomite. I denne jobber det mellom 5-10 personer med å koordinere OD dagen og internasjonal uke. På hver eneste skole finnes det en skolekomite, de er ansvarlig for at OD og internasjonal dag blir gjennomført.

Mange ungdommer i dag syntes at OD dagen har en god hensikt, men at informasjonen må bli bedre. Og som fredspris vinneren Malala Yousafzai sier:

“In some parts of the world, students are going to school every day. It’s their normal life. But in other parts of the world, we are starving for education.. It’s like a precious girt. It’s like a diamond.”

Kommentarer til denne saken