Gå til sidens hovedinnhold

Forfedrene var Eidsvolls-menn

Artikkelen er over 7 år gammel

Goggen Sibberns forfedre, Valentin og Arild Sibbern, deltok på Eidsvoll i 1814 da grunnloven ble utformet.

Goggen(82) bor for tiden i Larkollen.

– Når begynte du å interessere deg for familiehistorien?
– Jeg har hørt en del fra min farfar, men virkelig interessert ble jeg da jeg flyttet til Larkollen. Men jeg har alltid visst en del om familien min.

– Valentin ble født i 1779 og vokste opp på Værne kloster. Valentin var militær, major i Akershus Jægerkorps. Han ble valgt ut som Eidsvollsmann av Smaalenenes Amt, og etter Eidsvoll ble han valgt til amtmann for Smaalenenes Amts. Valentins bror Arild ble født i 1785. Han var også militær og ble valgt til å representere Trøndelag som militær på Eidsvoll.

– Vet du hvordan Valentin kom seg til Eidsvoll i 1814?
– De to eneste mulighetene på den tiden var å kjøre hest og vogn eller å ri. Skulle man bevege seg over lengre distanser brukte man båt.

– Hva vet du om det som skjedde på Eidsvoll i 1814?
– Valentin var med på å utforme et alternativt utkast til Grunnloven som kunne brukes dersom Norge ble underlagt Sverige med en gang, svarer han og viser oss originale dokumentet fra 1814.

– Hva vet du om forholdet mellom Valentin og Arild?
– Arild ble overskygget av sin bror Valentin. Valentin var den av brødrene som var mest aktiv på Eidsvoll. Alle som var der hadde faste plasser. Det så jeg da jeg besøkte Eidsvoll. En kamerat ropte på meg og sa «Kom hit, Goggen, her skal du sitte». På den plassen sto det Sibbern. Valentin ble etterpå amtmann og fikk flere barn og en av sønnene, Georg Christian Sibbern ble norsk statsminister i Sverige. Da han reiste tilbake fikk han med seg en stor prismelysekrone fra den svenske kongen som takk for innsatsen. Den ble hengt på Værne kloster.

Artikkelen er skrevet av elever på 7.trinn, Larkollen skole - og er også publisert i papirutgaven/eavisen av Moss Avis 17.juni 2014. Dette i forbindelse med "Avis i skolen" hvor Moss Avis inviterer skolene til bedriftsbesøk og publisering av bilder og artikler.