- Jeg ble kjempeskuffet, jeg hadde aldri forventet dette av dem, sier El-helou til Moss Avis.

Han fikk vite om hva som hadde skjedd av en venn, som var blant de elevene som fikk «dobbel lønn».

- Vedkommende  fortalte at de etnisk norske hadde blitt samlet etter at vi alle hadde fått gavekortene våre. Der fikk de utdelt et ekstra gavekort, med beskjed om å ikke fortelle dette til oss andre, forteller Awni.

- Da ble jeg sur og tok det opp med vedkommende som delte ut gavekortene. Da ble jeg bare ledd av. Så da ga jeg tilbake mitt gavekort, sier 14-åringen.

  • Les XXLs tilsvar nederst i artikkelen

LES OGSÅ: XXL tok kontakt med rektoren på Awnis skole

Fått mye støtte

Awni går i 9.klasse på Bytårnet skole. Han forklarer at det var i alt ni elever som hadde arbeidsuke på XXL. Fem etnisk norske og fire ikke etnisk norske.

- Og det var bare de etnisk norske som fikk ekstra penger?

- Ja, ingen av oss andre fikk noe ekstra, bekrefter Awni som har palestinske foreldre, men som selv er født i Norge.

Episoden skal ha skjedd fredag 8. mai og siden da har Awni gått rundt med en vond følelse av rasisme. Tirsdag denne uken valgte han å dele sine følelser med sine Facebook-venner.

- Jeg har fått veldig mye støtte, sier han.

Flere av de som kommenterer Awnis Facebook-innlegg var med på arbeidsuka, og bekrefter episoden, også når Moss Avis tar kontakt i ettertid.

LES OGSÅ: 800 søkte jobb hos XXL i Moss

Forventer unnskyldning

I Facebook-innlegget sitt skriver Awni blant annet:

«Hele arbeidsuka har jeg jobbet bra og vært konsentrert om det jeg fikk beskjed om å gjøre, slik at folk ikke skulle få et dårlig inntrykk av meg. Det jeg og alle mine ikke-etniske norske venner fikk for arbeidet vi utførte, var en rasistisk handling…..  Jeg skriver ikke dette her på grunn av pengene, men på grunn av at jeg syns dere har rett til og vite om det som skjedde og gjøre noe med det. Jeg trodde at vi ble sendt ut på arbeidsuke for å forberede oss på å jobbe med ulike mennesker og for å forberede oss på arbeidslivet, men tydeligvis er det ikke lett for alle å ikke skille mellom mennesker ut ifra deres identitet. Jeg håper virkelig at dere gjør noe med det som skjedde, for jeg tror ikke vi lærer om rasismeloven på skolen for ingen nytte.»

- Jeg forventer en unnskyldning fra XXL, og det som er helt sikkert er at jeg aldri kommer til å handle noe som helst der, sier han til Moss Avis.

XXL: «Ikke rasisme»

Moss Avis sine forsøk på å få utdypet saken, var imidlertid lenge fånyttes, men ut på ettermiddagen tok driftssjefen kontakt.

Driftssjef Anders Fjeld i XXL avviser at premieringen har noe som helst med rasisme å gjøre.

- Dette har kun med arbeidsinnsats å gjøre, bedyrer han.

- Men reflekterte dere over hva slags signaleffekt dette ville gi når fordelingen ble som den ble?

- Det ble gjort klart overfor elevene på forhånd at dersom noen av de gjorde en ekstra god innsats ville de bli premiert for dette. Da ville det vært blitt urettferdig for de som faktisk fortjente den ekstra påskjønnelsen å nekte dem dette i ettertid, fordi det kunne oppfattes rasistisk, sier han til Moss Avis.

- Har XXL tenkt godt nok igjennom om et slikt premieringssystem er egnet for en gruppe 14-åringer?

- Det har fungert utmerket i ni år, sier driftssjefen.

På sin egen Facebook-side benekter sportskjeden at saken handler om rasisme.

«Først og fremst, vi kjenner oss på ingen måter igjen beskrivelsene i dette innlegget, og vi er redd denne gjengivelsen baserer seg på en misforståelse (…) Da en arbeidsuke er ment som et innblikk i arbeidslivet, hender det at vi gir en ekstra utmerkelse til de som yter spesielt godt. (…) Dette er også noe som ble tydelig kommunisert til alle elevene», skriver «Leif, XXL» på XXLs facebook-sider.