Det er tre ganger så mange dødsulykker i denne våren sammenlignet med i fjor, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Så langt i juni er åtte drept i trafikken. I fjor omkom til sammen 29 personer i juni, juli og august.

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes i pressemeldingen.

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende til over 40 prosent av de alvorligste ulykkene.

Ferietiden innebærer at mange kjører langt og på veier de ikke er vant til å kjøre. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd.

– Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen fra Ranes.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre.

Råd til trafikanter

Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, sier følgende:

– Start gjerne planleggingen på www.vegvesen.no/trafikk. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oppdaterte trafikkmeldinger, oversikt over ladestasjoner for elbil, rasteplasser og rutetider for ferjer, forteller Karbø.

– Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, avslutter Karbø.

Vegvesenets råd til trafikantene i sommer:

  • Planlegg turen på vegvesen.no/trafikk. Sjekk vær- og trafikkmeldinger før du kjører.
  • Kjør etter forholdene og ikke over fartsgrensen. Hold køen.
  • Bruk bilbelte
  • Pakk bilen riktig – sikre ting bak i bilen
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt