– Svindlerne vet at mange handler på nett nå. Da øker også antallet falske kampanjer der ute, sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.

I løpet av det siste året har ni prosent av nordmenn blitt lurt av falske nettbutikker, viser tall fra Klarna. Det tilsvarer 300 000 nordmenn.

LES OGSÅ: Storbank advarer om nettsvindel med kjente merkevarer før jul: – Vær kritisk

Mange leter etter billige kupp

Rentehopp, dyr strøm og kraftig inflasjon gjør julegavebudsjettet strammere for mange i år.

– Blant mer enn 1000 spurte sier 1 av 3 at de skal bruke mindre penger på julegaver enn de brukte i fjor. Mange tenker nok også at de skal bruke Black Week til å sikre seg noen gaver til redusert pris, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

Selv om noen butikker tjuvstartet allerede i helgen, starter årets store shoppinguke offisielt mandag.

– Det kan bli en dyr affære hvis du faller for et tilbud som er for godt til å være sant, sier Tina Jerstad i Tenerity i pressemeldingen. Tenerity er et selskap som hjelper folk som er blitt offer for økonomisk svindel på nettet.

Tallene om nordmenns trygghet på nett og penger til julegavehandel kommer fram i en fersk Norstat-undersøkelse gjort for Frende.

Alle kan gå i fella

Svindelekspertene i Tenerity ber deg passe litt ekstra på hvis du:

  • har et stramt budsjett og ser etter veldig gode tilbud
  • har bestilt en vare på nett og venter på oppdateringer om leveringen
  • er sent ute med julehandelen og vil bare få det kjapt unnagjort

Fellestrekkene for disse er at du har lite penger å bruke, venter på nyheter om en bestilling eller har dårlig tid.

– Da er det lett for å klikke på annonser som popper opp i sosiale medier, e-poster eller nyhetsbrev, uten å tenke deg om en ekstra gang, sier Jerstad.

De klassiske metodene består

En svært vanlig svindelmetode er å utgi seg for å være Posten, PostNord eller DHL med en melding i retningen av «Vi har mottatt pakken din, du må betale 27,49 kroner for å behandle leveringen».

– 22 prosent av alle svindelforsøk i verden er meldinger fra svindlere som utgir seg for å være fra DHL, opplyser Jerstad.

Transportselskapet topper lista av de kjente merkevarer som utnyttes i phishingforsøk.

– Årsaken til at metoden funker godt nok til å bli brukt er at den sendes ut til veldig mange. Selv om de fleste av forsøkene mislykkes, gjør mengden utsendinger at den likevel er lønnsom for de kriminelle, sier IT-sikkerhetssjefen.

Slik øker du sjansen for å kjøpe ekte julegaver på nett

1. Vær sikker på at tilbudet er ekte. Ikke klikk på lenker du ikke er helt sikker på i sosiale medier. Google heller det du leter etter og finn nettbutikken på egenhånd. Sjekk så om tilbudet du leter etter faktisk finnes.

2. Vær kritisk hvis du ser store prisreduksjoner eller annonser for varer som er vanskelig å få tak i.

3. Vær sikker på at nettbutikken er ekte.

  • Sjekk om adressen (URLen) er skrevet riktig
  • Sjekk om nettbutikken mangler kontaktinfo, eller oppgir feil kontaktinfo
  • Klikk på hengelåsen ved nettadressen og sjekk sertifikatet
  • Se etter logoen til Trygg e-handel

4. Sjekk om pakken er på vei på sikker måte. Ikke klikk på lenker fra e-poster eller SMS. Last heller ned pakkesporingsapper fra Google Play eller AppStore. Posten, PostNord, DHL, og HeltHjem har egne apper hvor du kan spore forsendelsen. Du kan også søke etter en pakke via den offisielle nettsiden til disse aktørene.