Slik kan du få nesten gratis sommerferie i Norge

BILLIG: Norsk Friluftsliv har en rekke tips til hvordan man kan få nesten gratis sommerfeie i Norge i år.

BILLIG: Norsk Friluftsliv har en rekke tips til hvordan man kan få nesten gratis sommerfeie i Norge i år. Foto:

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og Norsk Friluftsliv har en rekke tips til hvordan du kan få en billig ferie i Norge.

DEL

Årets sommerferie blir svært annerledes for mange, og grunnet koronasituasjonen er det mange som har fått en mer usikker økonomisk fremtid. Det er likevel fullt mulig å få en fin sommerferie uten at det trenger å koste skjorta.

Takket være allemannsretten kan du nemlig få en rekke flotte turopplevelser helt gratis, minner Norsk Friluftsliv om i en pressemelding.

Her er deres tips til hvordan du kan planlegge en gratis eller veldig billig ferie i Norge.

Overnatting

Telt: Takket være allemannsretten kan du telte nesten hvor som helst i naturen, helt gratis. Bare husk å ha avstand til bebyggelse – minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Du kan ha teltet samme sted i to døgn før du må flytte det, med andre ord perfekt for en helgetur.

Hengekøye: Hengekøye har blitt et veldig populært alternativ til telt. Fordelen med hengekøyer er at de ikke veier så mye, og de er superenkle å henge opp. Anbefales for den som ønsker å se på stjernene til man sovner. Husk at det kan være lurt med liggeunderlag i hengekøya for å ikke bli kald, myggnett og en liten presenning i tilfelle regn.

Sove under åpen himmel: Er værutsiktene til å stole på, er det en utrolig flott opplevelse å legge liggeunderlaget rett på bakken.

Hytte: Hvis du ikke er så glad i å overnatte ute, finnes det også andre muligheter. Det er lite som slår å reise på hyttetur med en vennegjeng, og kanskje er det en av dere som har tilgang til hytte? Hvis ikke er det billigere å leie en hytte når man er flere.

Det er mange muligheter for å leie hytte til en billig penge. Statskog og Norges Fjellstyresamband tilbyr rimelig hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter. I tillegg har de også åpne og gratis hytter og buer man kan benytte seg av. På kystled.no finner du også overnattingssteder langs kysten. Campinghytter er også et rimeligere alternativ, og det finnes hytter på campingplasser over hele landet. Det er også mange som leier ut hyttene sine på airbnb.

Et alternativ kan også være å gå fra hytte til hytte i fjellet eller i marka. Den Norske Turistforeningen (DNT) tilbyr rimelig hytteovernatting, og har over 500 betjente og ubetjente hytter over hele landet. Er du medlem, kan du få et opphold på ei ubetjent turistforeningshytte for bare et par hundrelapper. Husk at du i år må booke overnatting på forhånd på grunn av smittevern.

Transport

Du trenger ikke reise så langt for å få en fin ferie. Hva med å være lokal turist og oppdage nærområdet der du bor? Vi anbefaler å ta beina fatt, enten til fots eller på sykkel. Du kan sykle så mye du vil, så lenge du sykler på stier og veier. Er du over tregrensa kan du også sykle utenfor stien, men husk å vise hensyn til andre og til naturen.

Hvis du blir sliten i beina gir allemannsretten deg også rett til å padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Det kan være en fin og litt annerledes måte å komme seg rundt på.

Utstyr

Vil du på tur, men mangler utstyr finnes det flere muligheter! Det er masse fint brukt turutstyr til salgs. På appene til for eksempel Finn og Tise kan du gjøre noen skikkelige kupp, og finne billige turklær og utstyr. Ofte er det pent brukt, eller bare blitt brukt en gang, og det er bra både for lommeboka og miljøet!

Visste du at du også kan låne turutstyr helt gratis? Alt fra telt, liggeunderlag, stormkjøkken, kano, fiskestenger og hengekøye kan du låne gratis fra din lokale utlånssentral. Nå har BUA samlet de fleste utlånssentraler på sin nettportal. Dersom du ikke finner det du leter etter der, kan du også sjekke din kommunes hjemmeside.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.