Gå til sidens hovedinnhold

Slik sikrer du hunden din på biltur

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange har med seg hunden i bilen, enten det er for å dra til dyrlegen, på ferie eller skogstur. Det mange ikke er klar over er at de kan bli tatt for brudd på vegtrafikkloven dersom hunden ikke er sikret. Her er tipsene for en trygg og behagelig biltur med hund.

At hunden er løs i bilen under kjøring er ikke trygt verken for deg som sjåfør, for passasjerene eller for hunden selv.

– Skulle det skje noe, for eksempel en kollisjon i 50 km/t, kan vekten til en 20 kilos hund bli 40-50 ganger så tung. Det tilsvarer 800-1000 kilo, skriver Agria Dyreforsikring i en pressemelding.

Vekten tilsvarer en voksen okse, og dersom en kollisjon skulle inntreffe, vil det forårsake store skader og være svært kritisk for hunden selv.

Tre alternativer

Det finnes tre mulige alternativer for å sikre hund i bil; bur, sele og gitter.

Flere tester viser at bur er det beste og tryggeste alternativet. Det forutsetter at du har et solid bur av god kvalitet. Agria anbefaler at du ikke velger et sammenleggbart, men at du heller går for et i aluminium som er mest mulig "kollisjonssikkert". Når det kommer til størrelse skal ikke buret være for trangt, men heller ikke for stort. Buret bør plasseres inn mot setene i bagasjerommet og være godt festet. Det anbefales også å legge inn et sklisikkert underlag inne i buret og et under buret.

Sele er et bilbelte for hund som er beregnet for bruk i baksetet. Selen skal være kraftig, men med mulighet for justering og ha spenner av god kvalitet. Det er også anbefalt å legge et sklisikkert underlag under hunden i baksetet.

Gitter plasseres mellom baksetene og bagasjerommet. Dette er et alternativ som sikrer deg mot å få hunden fremover i bilen dersom en kollisjon skulle inntreffe, men vil i større grad skade hunden.

Bilsyk hund

Som oss mennesker, kan også hunder bli bilsyke på tur. Det er anbefalt å tilvenne hunden bilkjøring fra den er valp, ved å starte med korte strekninger og gradvis øke lengden på turene.

Er hunden din allikevel bilsyk, kan du få skrevet ut medikamenter som demper kvalmen hos veterinæren din. Et tips fra Agria er å sørge for at hunden ikke har akkurat har spist, eller er veldig sulten før kjøreturen.

God luftsirkulasjon i bilen, regelmessige pauser og friskt vann underveis er også viktige faktorer for en behagelig biltur også for hunden.

Kommentarer til denne saken